Paddla längs långgrunda stränder i Piteå skärgård

En paddlingsupplevelse i Piteå skärgård ger dig en insyn i den exotiska skärgård och möjligheten att följa långgrunda stränder.

Till havs.

Till havs.

Foto: Carolina Makkula

Norrbotten2017-06-26 14:40

Här kommer tipsen för en lyckad dagstur eller längre tur i Piteå skärgård.

JÄVRE HAMN-STENSKÄR

Från Jävrehatten gör du din första överfart till Stor-Leskäret där du kan vila vid en skyddad vik vid LillLeskäret. Båda öarna ingår i ett naturreservat och här är ett utmärkt fiske efter harr. Därefter kommer den mest krävande överfarten till Jävreholmen som du kan följa norrut eller söderut beroende på vindarna. Överfarten till Stenskär från Jävreholmen är oftast relativt skyddad då ön skapar en lagunliknande vik. Stenskär är ett naturreservat och kräver hänsyn därefter. Vid bra vindförhållanden kan du följa Stenskär runt den södra vägen upp mot de öar som sticker upp längs Piteååsen norrut förbi Stor- och Lillhörunan som båda är fågelskyddsområden, vidare förbi den karga Stor-Sandskäret hela vägen till Sandskärsgrundet med en båk på ön.

Öarna är mycket speciella till sin karaktär. På våren och försommaren bör du undvika landstigning på även de icke skyddade öarna pågrund av häckande fåglar, till exempel grågås.

Tidsåtgång: 2 dagarLängd: ca 38 kmSvårighetsgrad: 4Rastplatser: Lill-Leskäret med grillplats, NV Jävreholmen med sandstrand (övernattning), Stenskärs gästhamn (grillplats, toaletter, infotavla).Sevärdheter: Jävre hamn med Jävre fyr, Leskärs fyr och naturreservat, Jävreholmens fornlämningar i form av tomtningar innanför Rövarudden, Stenskärs naturreservat med sanddyner, labyrint, fiskestugor och speciell natur, båken på Sandskärsgrund, fågellivet på öarna.

MELLERSTÖN - STORRÄBBEN

Detta är en av Piteå Skärgårds vackraste turer men samtidigt mer krävande, eftersom det är en flerdagarstur i ofta hårt exponerade vatten. Sjön runt StorRäbben är ökänd för sitt svall och ofta hårda sydliga vindar.

Du kan börja turen på olika sätt, från Renöhamn eller Svartnäsudden.

Strax innan finns en fin sandstrand för camping eller stopp. Se upp för bränningar och stenar ytterst på udden. Sedan kommer du in mot Stor-Räbben och dess två fiskeläger Svarthällan och Stor-Räbben. Den senare har en lagunliknande skyddad gästhamn med sandstrand innanför gästbryggan där du kan lägga kajaken.

Här bör du göra ett strandhugg i den pittoreska fiskebyn och vandra upp förbi husgrunder från forntida säljägare och fiskare upp mot den svarta båken med en fantastisk utsikt över Piteå ytterskärgård. Vid båken finns tomtningar och labyrinter från säljägartiden och i kärret finns en orkidéäng. På östsidan om ön finns ett lodrätt klippblock, nummerhällan, med inhuggna vattenståndsmärken från 1750 till 1884. Ön har en fin och väl uppskyltad naturstig som tar dig till öns sevärdheter och reveln till svarthällan har en fin sandstrand. Innanför gästbryggan finns en fin eldplats och möjlighet att tälta samt en stuga att hyra.

Tid: 2 dagar eller längreLängd: ca 38 kmSvårighetsgrad: 4-5, beroende på vindförhållandenaRastplatser: Stor-Räbbens gästhamn med toaletter och eldstäder och hyrstuga, Mellerstöns gästbrygga med grillplats och toaletter och bastu, i övrigt vildmarkspaddling med få men fina landningsplatser vid sandstränder.Sevärdheter: Grunda fågelrika vattnen mellan Mellerstön och Räbbenöarna, Stor-Räbbens fiskeby, fornlämningar och båk, Mellerstöns vildmarkskaraktär med häckande Havsörn i området. Fins sandstränder.

TROLLFORSEN

Ett tips är att testa forskajak i Piteåälven. Ta dig till Trollforsarna samt Platvalsen för denna upplevelse.

Dena gradering följer Friluftsfrämjandets gradering av paddling:

1:a, Mycket lätt paddling med ringa eller ingen tidigare paddelerfarenhet. Simkunnig. Dagsetapper upp till 10 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 1 km/h.

2:a, Lätt paddling. Någon erfarenhet av paddling, t ex "Prova-på". Klarar mindre vatten som småsjöar. Dagsetapper upp till 15 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 3 km/h.

3:a, Medel paddling, Har paddelvana. Klarar paddling i skyddade vatten. Dagsetapper upp till 20 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 5 km/h.

4:a, Krävande paddling. God kajak- & friluftsvana. Klarar av oskyddat vatten. Kräver kunskap i kamraträddning samt klarar av att paddla i hög sjö. Dagsetapper upp till 40 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 6 km/h.

5:a, Mycket krävande paddling. God kajak- & friluftsvana. Klarar av oskyddat vatten i mycket varierande förhållande. Kräver goda kunskaper i räddningsteknik. Dagsetapper upp till 50 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 7 km/h.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om