En skärgård med mer än 1300 öar

Med över 1300 öar, fina sandstränder att lägga till vid och ljust dygnet runt under paddelsäsongen är Luleå och Råneås del av Bottenvikens skärgård med sina fina naturupplevelser en utmärkt utgångspunkt för havskajakpaddling.

Ta en tur i Luleå skärgård.

Ta en tur i Luleå skärgård.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbotten2017-06-26 14:40

Här kommer tipsen för en lyckad dagstur eller längre tur i Luleå skärgård.

NORRA SKÄRGÅRDEN

En dagstur till innerskärgårdens kanske vackraste ö. Brändön är en by med medeltida anor. Den tidigaste bebyggelsen var belägen i nuvarande Brändöns nordöstra del, i närheten av vattnet. Fisket och sälfångsten hade stor betydelse. Hamnen är en genuin fiskehamn med sjöbodar och ”skakbryggor”. Den första ö du passerar är Biskopsholmen. Den lär ha fått sitt namn efter någon av biskoparna Benzelius som kom från Bensbyn på fastlandssidan. Fortsätt söderut mot Björkön, som numera skiljs från fastlandet bara genom en smal å. Ån är paddelbar om man gillar lite strapatser och om vattenståndet är hyfsat högt. Turen går dock på östsidan av Björkön och cirka 4 km från Biskopsholmen finns en liten strand om du behöver sträcka på benen. Sväng annars österut mot vackra Sandskäret och ta en ordentlig rast på norra eller östra stranden. Här finns både klipphällar, sandstränder och tallhedar. Sandskäret och Skogsskäret har genom landhöjningen blivit en ö, och den smala landremsan mellan dem kallas reft. Här häckar tärnor, trutar, måsar, änder, grågäss och kanadagäss. Landstigningsförbud råder från 1 maj till 31 juli på själva reften, men en promenad på övriga delar av ön rekommenderas. Dagsturen går sedan norrut, förbi Stångholmen, mot Svartön. Ön har mest blockstensstränder, men i söder finns en fin liten rastplats med sandstrand och en enkel eldstad, inramad av en rejäl klippa mot öster. Nu återstår bara ca 3 km tillbaka till Bändön. Förhoppningsvis har du en lätt sjöbris i ryggen som hjälper till sista biten.

Tidsåtgång: 1 dagLängd: ca 18 kmSvårighetsgrad: LättRastplatser: Viken på södra Svartön har sandstrand och eldstad intill en hög klippa. Sandskäret har inbjudande klippor och stränder på norra och nordöstra sidan. En liten strand vid Gloholmarna ger möjlighet till en extra rast. Även Biskopsholmen har fina stränder, dock nära sommarstugorna, så visa hänsyn.

LULEÅ CENTRUMS NÄRHET

Turen startar vid Gamla färjeläget, en liten småbåtshamn längst ut på stadshalvön. Strax norr om hamnen finns en sandstrand. Paddla först norrut förbi Gültzauudden vik av åt nordväst mot Stenarmen i Karlsvik. Här låg Luleås första järnverk mellan 1906 och 1925. Informationsskyltar och lämningar efter både byggnader och gamla kajer finns. Paddla förbi campingplatsen upp i Luleälven. Stanna till vid Niporna som är en populär badplats. Vid ön Granden är det strömt, vid högt vattenstånd en rejäl fors, så gå inte för nära om du är ovan vid strömmande vatten. Populärt fiskevatten för lax och öring. Mitt emot niporna ligger Gäddvik. Paddla över dit och följ stranden mot Bergnäset.

Fortsätt söderut längs stranden till Granudden. 500 meter rakt österut ligger kulturminnesmärkta Stensborg. Ön är ett fint utflyktsmål med bryggor och grillplatser. Förr låg här ett sågverk som tog emot flottat timmer från älven. En kilometer norr om Stensborg ligger Gråsjälören. Här finns en badstrand, brygga och grillplatser med utsikt mot Södra hamn och Bergnäsbron. Paddla tillbaka via Oskarsvarv och Bergnäsbron till Gamla färjelägret igen.

Tidsåtgång: ca 3 tim + rasterLängd: ca 13 kmSvårighetsgrad: LättRastplatser: Stränder vid Stenarmen och niporna i Karlsvik. Stensborg har bryggor, grillplatser, dass och informationsskyltar. Gråsjälörens sandstrand med grillplatser, dass och raststuga.

ALHAMN–ANTNÄS–BÖRSTSKÄR • 1 dag, ca 20 km MEDEL

Ta en tur till södra skärgårdens pärla. Start i Alhamn, Luleås sydligaste kustby och en av de äldsta skärgårdsbyarna. Byn ligger på en lång, smal udde vid en lika lång och smal vik. Söder om bryggan finns en liten strand där turen startar. Följ udden i sydostlig riktning och sikta på Kunoön. Efter cirka två kilometer korsar du en farled så håll lite extra uppsikt. Fortsätt i sydostlig riktning längs Kunoöns södra strand och gör sedan en liten överfart på en dryg kilometer till Kunoöhällan. Fåglar trivs på klipporna, till exempel Tobisgrissla, Svärta, Labb och Roskarl. Styr sedan rakt norrut, mot Antnäs-Börstskär, drygt 4 km. Ön består av Norrskäret, Sörskäret och reften som binder ihop dem. På reftens västra strand finns gästbrygga, grillplats, dass och en bastu som det är fritt fram att använda. Ön är fin att ströva på och flera stigar finns. När du lämnar Antnäs-Börstskär paddlar du söderut igen, mot viken på Kunoöns norra sida som vätter åt nordväst. Den ligger lite dold bakom Rödhällan. Här har du Storberget inom räckhåll, 43,7 meter över havet, vilket är högt för att vara i Luleå! Fin strand finns även på öns västra sida, fast den är väldigt grund, till och med för kajaker. Sista etappen följer Kunoön åt nordväst. Runda Stora och Lilla Kunoögrunden på norrsidan – här korsas farleden igen – gå mot Nördskatan och paddla tillbaka till bryggan i Alhamn.

Tidsåtgång: 1 dagLängd: ca 20 kmSvårighetsgrad: MedelRastplatser: Antnäs-Börstskär har brygga, bastu, raststuga, grillplatser. Kunoön har en skyddad vik mot norr och en fin, men grund, sandstrand mot väster.

SANDGRÖNNORNA

Turen bjuder på skärgårdskultur, fantastisk natur och utmaningar. Den kräver att du är en erfaren paddlare och använder ditt goda omdöme: dagsetapp 2 är lång och exponerad. För ett lugnare tempo, lägg till en dag med nattläger på till exempel Norr-Äspen.

Dag 1: Start i hamnen i Kallax. Styr ut i sydostlig riktning mot Klyvgrunden cirka 3 kilometer bort. Här finns en smal reft till fastlandet och en bra strand och om något i utrustningen behöver rättas till så är det bra att göra det här - du ska nu paddla närmare 10 km innan nästa landstigning. Fortsätt åt sydost, förbi Fjärdsgrundet och nästa ö med nästan samman namn, Fjärdgrundet. Därefter passerar du Germandöns norra strand. Två fyrar finns på södra delen av ön. Det finns ett stort område med gammelskog och flera orkidélokaler på Germandön - trots omfattande avverkning Efter Bastaholmen följer en 3 km lång överfart till Junkön. När du kommer till den nordvästra udden passar det bra med lunch. Större delen av Junkön är skjutfält och får inte beträdas. Örnudden i andra änden av ön ligger på den tillgängliga delen av Junkön och passar bra som nattläger. Härifrån går en stig till byn och hamnen. Det här är flera yrkesfiskares hemmahamn. Här fiskas siklöja och här bereds löjrom. Vidare finns skärgårdsmuséum, galleri, kafé, bastu och dricksvatten. En gammal väderkvarn - som är ett verkligt udda inslag längs norrbottenskusten - finns också.

Dag 2: Runda Örnudden och paddla förbi fiskehamnen, efter Orrskärsudden går du sydväst mot Norr-Äspen. Den nordvästra viken passar bra för en rast. Gå sedan åt sydost, via Sör-Äspen till Sandgrönnorna. Det går att gå iland vartsomhelst på Båkgrönnan och Mittisandgrönnan och sedan är det dags för upptäcksfärd! Söder om Mittisandgrönnan är det fågelskyddsområde, tillträdesförbud mellan 1 maj och 31 juli. Södra delen heter Skvalpen och har numera vuxit ihop med Sandgrönnorna. Ön är så ung att ingen skog hunnit växa upp. Buskar, små dungar av rönn och spridda tallar finns i norr och på Skvalpen finns nästan bara sand. Resten av paddlingen den här dagen är väldigt exponerad. Från Båkgrönnan styr du österut, mot Gråsjälgrundets norra udde. Här är det väldigt stenigt och grunt - en bra bit ut - så fortsätt österut ca 4 kilometer till så kommer du till Germandöhällans släta klippor. Dagens sista etapp är cirka 6 kilometer och går till Antnäs-Börstskär.

Dag 3: Runda Norrskäret och paddla norrut mot Germandön. I Brännstrandsviken finns en strand som är fin att rasta på, i övrigt är det gott om blockstensstränder. Vid Högstengrundet viker du av åt nordost in i sundet mellan Kallaxön och Bergön. Härifrån är de 4 kilometer skärgårdsidyll tillbaka till hamnen i Kallax.

Tidsåtgång: 3 dagarLängd: ca 65 kmSvårighetsgrad: SvårRastplatser: Klyvgrunden, Junköns nordvästra udde, Örnudden, Norr-Äspen, Sör-Äspen, Sandgrönnorna, Germandöhällan, Antnäs-börstskär, Brännstrandsviken, Bergön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om