Cyberattacker hotar sjukvården: "En tidsfråga"

Sjukvården kan slås ut vid en cyberattack och Region Norrbotten ser över beredskapen, mot bakgrund av veckans krigslarm. It-ansvariga utesluter inte att regionen drabbas på samma sätt som Kalix häromåret. "En tidsfråga", säger enhetschef Daniel Hednäs.

Under hot. Sjukvården i Norrbotten kan lamslås vid en cyberattack i händelse av krig. "Läget är allvarligt samtidigt som vi har levt med cyberhoten länge. I flera år har vi sett ökad aktivitet", säger Daniel Hednäs, enhetschef inom IT och infrastruktur.

Under hot. Sjukvården i Norrbotten kan lamslås vid en cyberattack i händelse av krig. "Läget är allvarligt samtidigt som vi har levt med cyberhoten länge. I flera år har vi sett ökad aktivitet", säger Daniel Hednäs, enhetschef inom IT och infrastruktur.

Foto: Arkiv

Norrbotten2024-01-12 17:00

Hotbilden mot kommuner och regioner hamnar i fokus efter utspelen från ÖB och regeringsföreträdare om att kriget kan komma till Sverige. Vi har tidigare berättat att Luleå kommun varje vecka utsätts för flera försök till IT-störningar, där främmande makt kan ligga bakom.  

– Kina, Ryssland och Iran är utpekade som länder med antagonistiska agendor. Det handlar om olika aktörer som vill skada Sverige och hota Sveriges säkerhet, sade kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Försöken till cyberattacker och annan it-påverkan drabbar även Region Norrbotten regelbundet, vilket bekräftas av Daniel Hednäs, enhetschef inom IT och infrastruktur. 

– Läget är allvarligt samtidigt som vi har levt med cyberhoten länge. I flera år har vi sett ökad aktivitet. Hackare försöker attackera oss och ta sig in i våra digitala miljöer, men stoppas av våra brandväggar. 

undefined
"Vi behöver ännu mer robusta system, vilket kräver större budget. Det handlar om många miljoner kronor, som ska vägas mot allt annat som behöver finansieras nu", säger Daniel Hednäs, enhetschef inom IT och infrastruktur i Region Norrbotten.

Avdelningen för it-säkerhet har fått personalförstärkningar i takt med den negativa utvecklingen men enligt Daniel Hednäs krävs resurstillskott. Därför äskar han nu om ytterligare medel hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi behöver ännu mer robusta system, vilket kräver större budget. Det handlar om många miljoner kronor, som ska vägas mot allt annat som behöver finansieras nu. 

Var finns bristerna?

– Det finns många sårbarheter och om vi inte har finansiering för riskreduceringar, kan vi drabbas av olika intrång eller avbrott. 

Han återkommer till begreppet "redundans" (överflöd), alltså att systemen och nätverken inte står och faller med bara en it-lösning, och Daniel Hednäs ger ett vardagligt exempel.   

– Om du bara har en internetleverantör och en fiberkabel in i huset, då har du inget nät om någon gräver av kabeln. För att lösa det krävs flera kablar från olika ställen. Det är så man skapar redundans. 

Har ni inte redundans i tillräcklig omfattning i dag?

– Det finns inte överallt. Det här tar tid att uppgradera, kostar mycket pengar och vi måste bli snabbare att åtgärda bristerna. Vi har en alltför långsam investeringsprocess i dag. 

undefined
Region Norrbotten drabbas återkommande av försök till cybertattacker och andra it-störningar, som i värsta fall kan hota hela sjukvården. "Har inte vi system som fungerar säkert eller är tillgängliga hela tiden, då stannar vården. ", säger Daniel Hednäs, Region Norrbottens chef för it-säkerheten.

Om IT-säkerheten inte stärks ytterligare, menar Hednäs, riskerar hela vårdapparaten i Norrbotten att slås ut vid en omfattande cyberattack.

– Har inte vi system som fungerar säkert eller är tillgängliga hela tiden, då stannar vården. 

Kan främmande makt lamslå vården i länet genom en it-attack?

– Ja.  Se bara vad som hände i Kalix. Andra regioner har redan blivit utsatta på liknande sätt, så det är bara en tidsfråga, säger han apropå den massiva cyberattacken i Kalix julen 2021, när hela kommunens system slogs ut i över en vecka.  

undefined
"Vi tittar på vilka förmågor vi har inom akut omhändertagande, där vi kan skapa fler operationssalar som kan nyttjas i ett beredskapsläge", säger Per Wågström, övergripande säkerhetschef inom regionen.

Samtidigt pågår annat kapacitetshöjande beredskapsarbete i regionen för att säkerställa en fungerande vård i händelse av krig. 

– Vi tittar exempelvis på vilka förmågor vi har inom akut omhändertagande, där vi kan skapa fler operationssalar som kan nyttjas i ett beredskapsläge, säger Per Wågström, övergripande säkerhetschef inom regionen.

Reservkraft, vatten- och elförsörjning, materielleveranser med mera ses också över.

– Det finns förbättringsarbete att göra, även om vi har en grundläggande robusthet. Inom vissa delområden behöver vi bli ännu bättre, säger Per Wågström som inte närmare vill precisera Region Norrbottens sårbarheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!