Anna Lindh Wikblad deltog i veckans stora Folk och försvar-konferens i Sälen, där landets ÖB Micael Bydén och flera ministrar varnade för att kriget närmar sig Sverige.
– Jag var inte förvånad över tonläget men reflekterade ändå över att det var stor skillnad i skärpan nu.
Den skärpta hotbilden märks tydligt även på lokal nivå, menar kommundirektören.
– Vi ser att hoten från både organiserad kriminalitet och olika antagonister ökar. Därför behöver vi ta situationen på största allvar. Den som är förberedd klarar sig bättre.
Vilka är antagonisterna?
– Enligt nationella källor är Kina, Ryssland och Iran utpekade som länder med antagonistiska agendor mot Sverige. Det handlar om olika aktörer som vill skada Sverige och hota Sveriges säkerhet, och vi märker en ökad aktivitet där våra förmågor testas på olika sätt.
Är det klarlagt att främmande makt står bakom it-angreppen?
– I några fall har vi indikationer på att angreppen skulle kunna vara av antagonistisk karaktär. I övrigt kan jag inte uttala mig kring detaljer eller specifika antagonister.
Cyber- och it-attackerna mot såväl Luleå som andra kommuner, inte minst Kalix, har blivit allt vanligare de senaste åren. Ett exempel var höstens "fakturabluff" med fejkade mejl från kommunalråd Carina Sammeli (S), där kommunen lurades att betala ut närmare 600 000 kronor efter en falsk faktura – en transaktion som lyckligtvis gick av avbryta.
– När det gäller it-påverkan ser vi ett antal fall i veckan. Det har blivit vardag för oss, och säkert finns det automatiska robotar som tickar på för att hitta håligheter i våra system.
Anna Lindh Wikblad var också inbjuden till Folk och försvar som enda talare i egenskap av kommundirektör i ett seminarieblock med fokus på kommuners och regioners sårbarhet och beredskap rörande civilförsvaret i kris- och krigstider, där hon underströk betydelsen av tidig samverkan med andra myndigheter – inte minst Försvarsmakten.
– Jag pekade på allt som händer i den gröna omställningen i norr nu. Å ena sidan måste vi ställa om till ett mer hållbart samhälle, å andra sidan måste vi bli mycket mer resilienta, motståndskraftiga. Vi måste jobba annorlunda i båda fallen, hitta snabbare lösningar. Ett kompetensskifte.
Hon beskrev kommunen som avgörande i industriomställningen, med "coreklassad" hamn (särskilt viktig "kärnhamn" utsedd av EU) och tillgänglighet till järnväg, flygplats, F21 och regementet i Boden.
– Luleå är navet i omställningen – med alltifrån sällsynta mineraler och förnyelsebar energi till logistik – och det gör oss till en intressant geografisk plats även för andra i vår omvärld, med vårt läge nära Arktis också. Just därför har Luleå en viktig plats i Totalförsvaret.
Mot den bakgrunden, menar hon, blir Luleå extra utsatt för it-attacker och andra störningar, jämfört med andra kommuner.
– De här aktörerna och organisationerna gör urval när de angriper kommunerna.
Luleå har stora utmaningar rörande välfärd och infrastruktur också. Hur ska ni då ha resurser för att satsa på civilförsvar, it-säkerhet och annan kris- och krigsberedskap?
– Oerhört tufft. Nu kokar vi soppa på en spik och vi är vana att göra det. Men om man tänker framåt måste det tillkomma mer finansiering och stöd från statens sida. Exempelvis it-säkerhet kostar väldigt mycket, så det behöver vi satsa på under en lång tid framöver, säger Anna Lindh Wikblad som också uppmanar alla medborgare att själva förbereda sig inför krisen – eller kriget.
Har du själv börjat "preppa"?
– Absolut. Jag har en låda hemma med bra saker för att se till att jag kan hålla med värme, vatten och mat, vevradio och tändstål, till och med några böcker. Viktigt med chokladkakor också, säger kommundirektören.