Nya mjölkpaket från Luleå

Norrmejerier har tidigare bara kunnat tillverka kartonger med skruvkork i Umeå, men nu har mejeriet i Luleå också installerat en sådan maskin.

Skruvkork. Nu kan Norrmejerier tillverka förslutningsbara mjölkpaket med skruvkork i Luleå.

Skruvkork. Nu kan Norrmejerier tillverka förslutningsbara mjölkpaket med skruvkork i Luleå.

Foto: Per Lundström

Mjölk2016-12-01 10:04

– Det här gör det möjligt att erbjuda alla norrlänningar mjölk från norrländska gårdar i en återförslutningsbar förpackning. Den enda maskinen vi hittills haft i Umeå räcker inte längre till hela efterfrågan, den går för fullt, säger Anders Fredriksson, som är vd för Norrmejerier.

Just nu har ungefär 60 procent av alla mjölkförpackningar som lämnar mejerierna skruvkork och Mariann Holmberg, som är kommunikationsansvarig för Norrmejerier, säger att Norrmejerier är de sista att använda den gamla tegelstensförpackningen.

– Vi är sist i landet att packa mjölken i tegelstenar, alla använder skruvkork. Och vi märker att konsumenter väljer andra märken för att de går att försluta. Vi vet att många säger att de vill köpa tegelstenarna men det verkar som att kunder inte väljer så i butik, säger hon.

Tegelstenarna, som inte är förslutningsbara, är lättare att packa och är bättre för miljön. Korken på de nya förpackningarna ökar mängden plast som krävs för att tillverka paketen.

– Vi väntar på den bio-baserade korken. Just nu är korken baserad på plast men det arbetas för att ta fram en kork som är baserad på växtmaterial. Det är det som kommer, och jag tror inte att det kommer att ta så lång tid, säger Mariann Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!