För tio dagar sedan sattes en bil i brand som ägs av en eritreansk familj som bott i Gällivare i sex år. Deras bil var vandaliserad och nedklottrad med hakkors. Först ville familjen flytta från orten men har beslutat sig för att ge Gällivare en till chans. Nu sluter invånarna in bakom dem för att visa sitt stöd och att de är emot rasism. Under torsdagen och fredagen samlades medborgarna för att fotograferas inför en annons i Kometen där de tar avstånd från rasism.

– Vi vill protestera mot hatbrottet som den här familjen utsatts för. Jag blev helt chockad, jag vet att det finns vardagsrasism men det här var något extra anmärkningsvärt, säger Karin Müchler, en av initiativtagarna till evenemanget tillsammans med Lena Lindberg.

Lena Lindberg säger att händelsen chockade henne och att det var självklart att göra en manifestation mot rasismen.

Artikelbild

| "Jag är här för att ställa upp för en positiv sak. Vi vill vara med och visa att Gällivare är ett öppet och inkluderande samhälle", säger kommunalrådet Lars Alriksson (M).

– Alla ska inkluderas i Gällivare. Det är inte okej att man säger att det är ett pojkstreck för någonstans kommer det ifrån, från föräldrar som pratar kring köksbordet säger hon.

– Det här är ju inte bara en överilad händelse, det har sin grund i den vardagsrasism som finns i samhället. Vi som tillhör normen kanske inte märker den så mycket men det här blir väldigt påtagligt. Det är ett extremt uttryck för hur det kan ta sig uttryck för personer av annan härkomst, eller som uppfattas ha annan härkomst, säger Karin Müchler.

De hoppas att människor kommer att börja prata om de här frågorna och att det ska bli diskussioner i skolan.

– Jag hoppas att vuxna ska inse vad det betyder när man säger dumma saker eller skämtar om invandrare och när man säger "n"-ordet. Det är inte okej, för det är det som gör att någon tycker sig kunna göra så här, säger Karin Müchler.

Artikelbild

| Initiativtagarna Lena Lindberg och Karin Müchler säger att arrangemanget inte är en politisk manifestation, utan ett medmänskligt sådant.

Kön ringlar sig lång till fotografen. En av dem som väntar på att fotograferas är Serkan Günes. Han säger att han hörde talas om vad som hänt och hoppades på ett evenemang som tar avstånd från rasism.

– Det tog inte många dagar så hörde vi talas om det här. Jag är själv invandrare och har klarat mig ganska bra, men det är klart att smygrasismen ligger där och bubblar. Jag tycker att det här är ett fint sätt att säga att det inte är okej, säger han.

Artikelbild

| "Jag är här för att säga ifrån", säger Roland Axelsson.

Dagmar Nyman arbetar på Forsgläntan där många invandrare arbetar.

– Många av mina medarbetare är invandrare. Om de flyttar kommer vi att stå utan medarbetare så det känns extra viktigt att vara här i dag, säger hon.

Artikelbild

| Serkan Günes med Emre i famnen, Dagmar Nyman och Moa Günes vntar på fotografering. "Vi vill sluta upp bakom de goda krafterna", säger Moa Günes.

Maria Karlsson och Märit Engman Hansson säger att det är självklart att ställa upp.

– Det är fruktansvärt, det som hänt. Jag trodde inte att sånt här händer i Gällivare men det visar sig hur lite man vet, säger Maria Karlsson.