Utfrågning av kommunalrådskandidaterna

På måndagkvällen har valberedningen en utfrågning av de nominerade kandidaterna. Flest nomineringar till posten som kommunstyrelsens ordförande har Kent Ögren.

 De nominerade till kommunalrådsposten utfrågas i stadshuset på måndagskvällen.

De nominerade till kommunalrådsposten utfrågas i stadshuset på måndagskvällen.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-11-11 11:20

10 föreningar och en medlem har nominerat Lenita Ericson till posten som ordförande i kommunstyrelsen medan Lulebos ordförande Kent Ögren har nominerats av 16 föreningar och sex medlemmar. 

Till posten som vice kommunalråd är Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, nominerad av sex föreningar och en medlem. Fredrik Hansson är nominerad av sju föreningar och Krister Johansson är nominerad av två föreningar. 

– Det är väl fördel Kent Ögren just nu och det är väl en fördel om man kan få in den erfarenhet och rutin som han representera i det kommunala ledarskapet. Sedan tycker jag det är olyckligt om de respektive kandidaterna låser sig så hårt kring om det ska vara ordförande i kommunstyrelsen. Jag tycker att man ska en öppenhet och resonera med valberedningen om vilken roll som de här olika personerna kan spela och att man inte så ultimativt behöver låsa sig till den ena eller andra posten, säger Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska socialdemokraten.

– Jag tror att det är ett värde att se både den erfarenhet som Kent Ögren representerar och den förnyelse som Lenita Ericson representerar. Att man har bägge som ett komplement till varandra tror jag skulle vara en fördel.

Olov Abrahamsson kommer att vara den som leder utfrågningen av kandidaterna. 

– Jag kommer naturligtvis att ställa frågor kring hur man ska hantera de stora underskotten som är i ekonomin och hur man ska hantera framtidens skola och frågan om folkomröstningen som är aktuell. Jag kommer att fråga om den turbulensen som varit i chefsorganisationen och hur man kan bidra till att det blir lugn och stabilitet i tjänstemannaorganisationen. Plus naturligtvis vad de har för hjärtefrågor om vad de brinner för som politisk engagerade, säger Olov Abrahamsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!