Det totala antalet personkryss är i skrivande stund (Klockan 14 på fredagen) uppe i 3 932 för partierna i kommunfullmäktige i Luleå, när 28 procent av dem har räknats. Några överraskningar märks inte så långt, i de allra flesta fall är det partiernas förstanamn på listorna som har fått flest kryss. Undantaget är Rättvisepartiet socialisterna, där kommunalrådskandidaten Liv Shange Moyo just nu är förbikryssad av mångårige gruppledaren i fullmäktige, Jonas Brännberg.

I Haparanda hade 75 procent av kryssen räknats, i Piteå 42 procent, i Gällivare 45 procent, i Arvidsjaur 25 procent, i Jokkmokk 20 procent, i Kiruna 12 procent och i Kalix nio procent. Räkningen har ännu inte påbörjats i de övriga kommunerna i länet.

– Meningen med att införa personkryss var att öka väljarnas möjlighet att påverka listorna, säger Charlotta Söderberg.

Ofta kvarstår de förstanamn som partierna har valt, men inte alltid. Några exempel på kandidater som har fått så många personröster att de har ändrat ordningen är Gustav Uusihannu (S), som Norrbotten media intervjuade tidigare i veckan och statsrådet och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, även han Socialdemokrat. I valet 2010 kryssade 17 674 norrbottningar Sven-Erik Bucht som riksdagskandidat och han gick från en åttonde plats på listan till en riksdagsplats. 2014 låg han i topp på listan och fick 10 550 personkryss.

1998 infördes frivilligt personval till riksdag, landstings- och regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet. Väljarna kan rösta på ett parti, men också på en av partiets kandidater i valkretsen. Även före 1998 kunde väljarna i viss mån påverka partiernas listor genom att stryka en icke önskvärd kandidat.