Det var i början av oktober som den våldsamma händelsen ägde rum i bostadsområdet på Hertsön. En 25-årig man från Boden var på besök hos en kvinna, när lägenhetsdörren bröts upp av två män med kriminellt förflutet. En grov misshandel tog vid och enligt vad Norrbottens Media erfar blev Bodenmannen slagen med en yxa i huvudet, dock med yxans platta sida. Offret blev dessutom skuret i ansiktet med ett vasst föremål.

De misstänkta gärningsmännen – Luleåbor och 27 respektive 31 år gamla – kunde gripas och häktades senare av tingsrätten, båda misstänkta på sannolika skäl för grov misshandel och grovt hemfridsbrott. Båda förnekar brott. Männen har suttit frihetsberövade i en och en halv månad - nu är båda släppts på fri fot av åklagaren.

– Det är inte proportionerligt att hålla männen häktade, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström.

Anledningen är, enligt åklagaren, att den tekniska undersökningen inte är klar.

– Jag har fått besked att det han dröja ytterligare två till tre månader innan vi har ett analyssvar från NFC. Därför har jag beslutat att släppt båda männen, säger åklagaren.

Männen är dock alltjämt misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott.

Det är ett hårt tryck på Nationellt forensiskt centrum (NFC) för tillfället beroende på alla skjutningar i södra Sverige då de ärendena prioriteras.