Ljusmanifestation för att ta bort tabu

Vid Porsökyrkan genomfördes på tisdagen en ljusmanifestation för att uppmärksamma att det var den internationella suicidpreventiva dagen.

10 september 2019 20:19

Arrangemanget genomförs, för första gången i Luleå, på initiativ av Nederluleå församling och organisationen Suicide Zero. Ljusmanifestationer hölls på tisdagen samtidigt på flera platser runt om i landet.

– Just den här dagen den 10 september då tänder man ljus för att komma ihåg och för att få en annan syn på det. Vi behöver ta bort tabut och vi behöver ta bort skammen över att vårat barn eller vår anhörig har tagit sitt liv. Vi måste göra något för att minska det, vi kan inte bara låta det stiga hela tiden, säger Marleéne Otmalm från organisationen Sucidie zero.

– Jag har en son som tog sitt liv för drygt ett år sedan och jag tycker det är jätteviktigt att prata om det, säger Marleéne Otmalm.

På manifestationen deltog även representanter från Svenska kyrkan, universitetskyrkan, skolkyrkan och studenthälsan.

– Vi har sorgegrupper för människor vars anhöriga har tagit sitt liv, så vi möter människor i den här sorgen. Vi möter människor som mår skit helt enkelt och där tycker vi att vi måste våga prata om det, säger Susanne Larsson, diakon i Nederluleå församling.

– Det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt i samhället att vi är många som är med och lyfter frågan. Det är ingen enskilds fråga utan vi behöver vara tillsammans i det här och våga tala om det, säger Ida Markusson, präst i universitetskyrkan.

Även polisen fanns representerad på ljusmanifestationen.

– Jag har själv engagerade både i min tjänst och privat med just suicid prevention och det är viktigt att vi förebygger och tydliggör vad de är omständigheterna är, säger Jennie Blixt, jourhavande förundersökningsledare på polisen.

Varför är det viktigt att lyfta frågan så här med en manifestation?

– Dels rent mänskligt är det en jättestor sorg. Om en person tar sitt liv så är det många som mår dåligt runt omkring. Det är familj, släkt och vänner. Det är en stor del och en annan del är att en av polisens uppgifter är att hantera de ärendena när det är dödsfall med suicid och därför att det är ett så stort antal som väljer att ta sitt liv. Det finns arbeten och projekt som visar hur man kan förebygga det här. Att bara våga prata om saken gör att det inte blir lika allvarligt att må dåligt. Ett samtal och att bry sig om en medmänniska kan göra att den som mår dåligt får och tar stöd och hjälp och vågar leva, säger Jennie Blixt.

Fakta/Hit ska du vända dig

SOS alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06-24 varje dag.

Tel: 90101

Chatt: chat.mind.se

Mejl: mejlsvar@mind.se

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning:

Tel: 1177

Webb: www.1177.se

Hjälplinjen

Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22.

Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande präst

Tel: 112, alla dagar 21–06

Chatt: Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Bris – barnens rätt i samhället

Tel: 116 111, alla dagar 14–21.

Vuxentelefon: 0771-505050, vardagar 9–12

Chatt, alla dagar 14—21: http://www.bris.se/?pageID=189

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22.

Webb: http://spes.se/

Kyrkans jourtjänst

Jourtelefonen 031-800 650 alla dagar 06–24.

SOS-brevlådan (webbtjänst) www.kyrkansjourtjanst.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Norlin