SMHI:s varning om mycket hårt väder i fjällen gick ut på torsdagseftermiddagen. En klass 2-varning är fortfarande utfärdad om stormvindar på 25-28 m/s från nordväst med kraftigt snöfall och drivbildning.

Som Norrbottens Media har rapporterat har höjd beredskap rått hos Vattenfall i Norrbotten, i Örnsköldsviks kommun och i Västerbotten.

Men vindstyrkan är långsamt avtagande under fredag kväll och natten mot lördag.

Artikelbild

| Stormen Jan blev inte den käftsmäll mot Norrbotten som SMHI befarat.

Två pågående elavbrott finns just nu i Gällivare- och Jokkmokkstrakterna, i vilka 73 abonnenter är berörda. E10 på den norska sidan är avstängd och beräknas vara det fram till 18.00 på fredagen.

Västerbotten har drabbats mycket hårdare än Norrbotten av stormen, med stängda skolor och vägar. I Stekenjokk rapporterades det om orkanvindar på 49 m/s under fredagen.

Vid 13-tiden inträffade ett större strömavbrott i Luleå. Drygt 600 av Luleå energis kunder blev strömlösa på Hällbacken och Bensbyn. Felsökningen kunde avgränsas relativt snabbt och Hällbacken fick tillbaka strömmen strax efter klockan 14.

Misstanken riktades mot en luftledning som är dragen igenom Bensbyn mot hamnen. Elmontörerna använde skotrar och körde efter ledningsgatan men hittade inget fel.

Artikelbild

| Kontakt med elmontörerna. Tommy Haapala är elnätschef vid Luleå energi.

När man slog på strömmen igen vid 15-tiden fungerade nätet.

– Så här kan det vara ibland. Skyddet har löst ut när det känt av ett jordfel. Vi får hoppas att det var något övergående. Annars finns det en risk att det händer igen. Vi får inventera ledningen när det blivit ljust, säger Tommy Haapala, elnätschef vid Luleå energi.