Hyrorna i centrum kritiseras: "Pensionärer har inte råd"

Ligger hyrorna i centrala Luleå på en rimlig nivå – eller är de för höga? Det var ett av ämnena som diskuterades när Folkets röst på tisdagen besökte centrum.

21 november 2017 17:04

Ingmari Åberg som är ordförande för PRO-avdelningen i centrala Luleå tycker att hyrorna är alldeles för höga.

– Många pensionärer vill bo i stan men har helt enkelt inte råd. En tvåa på 50 kvadratmeter kan kosta uppemot 8 000 kronor i månaden. Och medelpensionen är 13 800. Och det säger sig självt att det inte går ihop. Det behövs ju pengar till mycket annat också, säger hon.

Ingmari Åberg tycker att de som är äldre också borde ha möjligheten att välja var ska de bo.

– Och jag tycker att Lulebo och de andra som hyr ut bostäder borde upplysa folk om att man kan få bostadstillägg. Man kan få upp till 5 000 kronor i månaden. Men det är många som inte känner till det, tillägger hon också.

Men hon tror inte Lulebo har högre hyror än andra kommunala fastighetsbolag.

Och enligt Lulebos strateg Mathias Uvemo ligger hyrorna på samma nivå eller något lägre än i många andra städer av jämförbar storlek.

– Vi försöker att vara så effektiva som möjligt när det gäller driften för att kunna hålla nere hyrorna. Vi har också minskat våra kostnader. Och i centrum är vår snitthyra 1 250 kronor per kvadratmeter och år. När det gäller nyproducerade lägenheter ligger det på 1 800. Så man får själv värdera om nytt eller stort är viktigast en, säger han.

Se: Vi besökte centrum – och lät invånarna göra sin röst hörd

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Olsson Jiglund