Game in center är inte ett nytt företag. Tvärtom så huserade e-sportcentret på Bergviken i 1,5 år innan flytten in till Storgatan i centrala Luleå.

– Jag tänkte att kunderna skulle hitta till mig på Bergviken. Det funkade bra ett tag men målgruppen var äldre då lokalerna låg lite skymundan och det var svårt att ta sig dit för de yngre, säger Jens Ekman.

I september öppnade han i de nya lokalerna och kundantalet dubblades snabbt.

Artikelbild

| Jens Ekman har för första gången haft råd att anställa tre personer men han har även praktikanter. På bilden, Henrik Lindholm.

– Det har blivit mycket mer uppmärksammat att vi existerar, generellt i samhället. Bara att man syns och finns på Storgatan gör skillnad.

Dessutom menar han blir det en annan insyn, föräldrar kan följa med in och se hur spelvärlden är och att den skiljer sig från att sitta hemma på rummet och spela.

– Man kan tro att det är en osocial sport men det är helt annorlunda egentligen, bara att man inte ser det fysiskt. När man gör det brukar man få en helt annan förståelse och skickar gärna barnen hit för att få den sociala biten.

Social gaming/socialt spelande är konceptet han eftersträvar. Besökarna spelar tillsammans och bygger en gemenskap oavsett vilket spel som används.

Artikelbild

| Jens Ekman har just satt ihop sitt eget profesionella lag i CS. Hans mål är att kvala in laget i elitserien.( Laget är inte killarna på bilden.)

– Man spelar både med och mot dem som är här och runt om i hela världen. Många spel är lagbaserade, man glömmer bort det litegrann men precis som i fotboll så behövs alla element för att bygga ett lag och spela tillsammans. Hemma kan man dessutom inte göra high five när det går bra, det blir en annan glädje tillsammans.

Besökaren betalar för datatiden, själva spelet är gratis att prova på då det finns licenser att låna. Den som gillar spelet brukar sedan köpa en egen licens.

Artikelbild

| Tony Björk besöker Game in center för andra gången. "Jag är här för att testa spela på konsol", säger han.

– Det blir roligare att spela ett eget spel, du får till exempel skinsen på din egen dator.

Jens Ekman säger att han har de mest efterrågade spelen, men även lite mindre titlar. Ett av spelen som finns är populära och omdebatterade Fortnite som har en rekommenderad åldersgräns på 12 år.

– Jag har förtroende för barnen och frågar om de får spela det hemma, svarar de ja så tror jag dem. Nio av tio gånger så svarar de ärligt. Själv tycker jag att Fornite är harmlöst, det du ser på teve och på nätet är tio gånger värre.

E-sport är Jens Ekmans stora intresse. Med sina 28 år tillhör han generationen som växt upp med den och följt med under utvecklingen. Han säger själv att E-sport gjort en en stor påverkan på hans liv.

– Det har rätat ut mig och gjort mig till den person jag är i dag. Jag var lite småstökig och vilsen under tonåren tills jag började spela och i stället balanserade livet med det. För mig gjorde det stor skillnad.