Väntan är över i Älvsbyn

För första gången kommer Norrbottens Lucia från Älvsbyn. "Det var på tiden", säger 19-åriga Agnes Lindh.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2016-12-04 16:49

På söndagen fick de tio luciakandidaterna veta vem som ska krönas till Norrbottens Lucia 2016.

Det var en spänd väntan, när Norrbottens-Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom läste upp motiveringen:

"Hon är en positiv och glad person som på ett mycket förtjänstfullt sätt bidragit till att genomföra arrangemanget. Hon har också visat sig vara en god kamrat som på ett ödmjukt och uppmuntrande sätt spridit glädje omkring sig."

Valet föll på den 19-åriga prästdottern Agnes Lindh från Älvsbyn. Hon har valts ut av en jury bestående av Luleå Lions Club, Norrbottens-Kuriren och omröstningen Folkets röst.

Agnes Lindh är inte helt obekant med rollen som ljusdrottning. En gång tidigare har hon fått bära den eftertraktade ljuskronan och det var i 10-årsåldern i EFS-kyrkan hemma i Älvsbyn.

– Det här kommer nog bli betydligt mer pirrigt, säger Agnes Lindh, som till vardags arbetar i frukt och grönt disken på ICA Kvantum i Piteå.

Vad betyder Luciatraditionen för dig?

– Jag älskar den här tiden på året med Lucia och julfirandet. Julen är en viktig familjhögtid, när alla mina fyra syskon kommer hem till Älvsbyn.

Luciatraditionen har vid det här laget tämligen långa anor i Norrbotten. Länets första lucia utsågs redan 1944 (se faktarutan).

På lördag, 72 år senare, kommer Norrbottens Lucia att krönas i Luleå domkyrka under ledning av domkyrkokaplanen Anna-Stina Svedberg.

Dagen efter startar luciafirandet. Den kommer att pågå i dagarna tre och avslutas på traditionsenligt sätt på isbrytarna i Luleå hamn.

– Det blir jättespännande. Jag kommer säkert att vara nervös, men samtidigt blir det hur roligt som helst. Jag trivs så bra tillsammans med de här tjejerna. Det är fina människor och fantastiskt duktiga på att sjunga, säger Agnes Lindh.

Under söndagen uppträdde de tio luciakandidaterna på Hägnans julmarknad. Det var under den efterföljande lunchen som årets Lucia fick sitt uppdrag.

Luleå Lions Club passade också på att utse vem som ska representera Sverige i det traditionella luciafirandet i den spanska orten Santa Lucia på Gran Canaria. Det resulterade i många lyckotårar.

– Ska jag resa redan på fredag? Och jag som inte har några sommarkläder, suckade Sofia Jonsson och torkade tårarna med sin servett.

Norrbottens Luciatradition

Historien om Norrbottens Lucia tog sin början under brinnande världskrig. Medan bomberna föll i Europa under andra världskrigets slutskede kom Norrbottens-Kurirens dåvarande ägare Nisse Isaksson på en ljus idé.

Den allra första Lucia i Norrbotten hette Rut Sporre. 20 år gammal fick hon ta på sig vår luciakrona 1944. Ingen kunde väl då ana att en av länets äldsta och mest uppskattade omröstningar hade fötts.

I 72 år har Norrbottens-Kuriren korat länets lucia. Nu är det dags att lägga till ytterligare ett namn till den långa listan av ljusdrottningar – Agnes Lindh, 19 år, från Älvsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om