Tror att projektet går vidare

Finansieringen för projekt Malmporten är inte klar. Men Anders Dahl, områdeschef på Sjöfartsverket, säger att det inte finns några tekniska problem med projektet.

Viktiga förändringar. Anders Dahl säger att projektet är viktigt för regionen.

Viktiga förändringar. Anders Dahl säger att projektet är viktigt för regionen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2016-06-17 05:00

Även om finansieringen inte är färdigställd tror Anders Dahl inte att det kommer att vara några problem att få projektet godkänt i mark– och miljödomstolen.

– Jag är säker och trygg i förstudien. Det är en stor grej för regionen och jag tror att det blir en smärtfri resa genom domstolsförhandlingarna, säger han.

Han säger också att Malmporten inte bara innebär ett ekonomiskt lyft för regionen, men den gör också sjötrafiken mer miljövänlig. Eftersom större fartyg kan transportera större laster och har en bättre bränsleekonomi än mindre fartyg blir miljöpåverkan lägre. Dessutom tror han att de tydligare markeringarna som kommer att sättas upp kommer att göra nytta för vanligt folk som är ute med sina båtar.

– När det är mörkt kommer de ju också att ha nytta av de tydligare markeringarna som kommer att finnas på plats.

I juli förra året provmuddrade man i Sandöleden som går in till Luleå hamn. Oron var att moränen på botten, en särskilt svårarbetad typ av morän som heter Kalixpinnmo, skulle försvåra projektet.

– Samtliga slutsatser var positiva. De stämde bättre med kalkylerna än vad vi hade kunnat hoppas på. Den här nästan mytomspunna moränen visade sig inte vara några problem att arbeta med, säger Anders Dahl.

Provmuddringen skulle ta en vecka att genomföra men ett tekniskt problem gjorde att den tvingades avslutas i förtid. Men Kalixpinnmo hindrar inte arbetet med att bygga ut farlederna.

– I stora drag var syftet med provmuddringen att prova moränens hårdhet och hur moderna mudderverk beter sig. Äldre mudderverk har haft problem med just sådan morän som finns här., säger Anders Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om