Student: "Förväntning att man ska bli full"

Felix Karlsson och Li Wicén tar studenten i år. De har tillsammans med sin klass planerat hela dagen från start till slut. De tror att dagen blir lugn.

Felix Karlsson tror på en lugn avslutning. Hans klass har valt att skippa champagnen till frukost

Felix Karlsson tror på en lugn avslutning. Hans klass har valt att skippa champagnen till frukost

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2016-06-14 08:00

Festen sparas till kvällen. Då ska klassen gå ut på Båten. På dagen är det alldeles för mycket att göra.

– Först är det champagnefrukost, men utan champagne. Det blir nog pommac istället. Det var enklast att göra det så, därför att man i så fall kunde ha frukosten på skolan, säger Felix Karlsson som tar studenten i veckan.

Efter pommacfrukosten ska de åka på flaket. Festandet börjar inte förrän på kvällen. Li Wicén säger att i deras klass är det ovanligt om någon dricker alkohol.

– Att folk är fulla på studenten är inget man höjer på ögonbrynen åt. Det är en enorm förväntning att man ska bli full på studenten. Jag tycker inte att det ska förväntas att man ska bli det, säger hon.

Även om de och deras kompisar planerar att inte låta firandet gå för långt säger de att det inte är svårt att få tag på alkohol.

– Jag har vänner som ordnar ut från systemet varje gång de festar. Så jag utgår från att de har ordnat dricka inför studenten också, säger Li Wicén.

Hon säger att många har som tradition att festa hela veckan innan studenten. Men att i deras umgängeskrets är det inte något som planerats.

– Jag har inget emot drickandet i sig, men man måste göra det ansvarsfullt. Det får inte gå överstyr, säger Felix Karlsson.

Hur tror ni att det kommer att bli på Båten på kvällen?

– Förmodligen kommer några bli för fulla, det får man nog tyvärr räkna med, säger Felix Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om