Skatta dig lycklig i tävling

Nu är skattjakten igång
i Norrbotten. Föreningen Linfo drar för andra året igång en tävling för att sprida kunskap om geografi och geografiska system GIS. Allt för att visa på nyttan av dessa kartor på datorn. I fjol deltog över hundra personer och i år förväntas flera vara med.

LULEÅ2007-06-15 06:00
Tävlingen pågår mellan den 14 juni och 14 oktober. Förutom Linfo, som är ett regionalt samarbete i Norrbotten för utveckling och samordning av denna teknik där kommuner, myndigheter och företag ingår, så deltar också samarbetspartners som exempelvis Teknikens hus, Metria, och länsstyrelsen med flera.

Lådor med tagg och koder
- Vi har gömt fem lådor i var och en av länets kommuner, sammanlagt 70 lådor finns ute. I lådorna finns en tagg med koder och webbadress där den som hittar lådan kan gå in och svara på frågor. Tävlingen som egentligen då är två innebär att flest hittade lådor och rätta svaren ger pris. I år tävlar man om GPS-apparater berättar Carina Keinström som är GIS-samordnare på Vägverket Region Norrbotten.
-I år har vi samarbete med turistbyråerna i Skattjakten och det innebär ju att även turister kan vara med och tävla, alla kan vara med, säger Carina Keinström som berättar att tävlingen i fjol höst var mycket uppskattad. Men att man i år då evenemanget startar från försommaren ska få med mycket fler tävlande.
-Vi hade faktiskt i fjol de som hade hittat alla 70 geocacheskatterna som finns i länet, säger Keinström som imponeras över den bedriften.

Teckningstävling
I arrangemanget ingår även en teckningstävling i två klasser, en där man skapar sin egen karta och en karta över hur man tror Norrbotten ska ses ut om 50 år klimat mässigt med mera.
Vinnarna i arrangemangen presenteras på internationella GIS-dagen den 14:e november på Teknikens Hus.
En dag som kommer att innehålla föredrag och GIS-aktiviteter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om