Så vill studenterna spräcka "Porsöbubblan"

Glappet mellan Luleås stadsliv och studenterna på Porsön är stort. Nu har studenterna Harald och Andreas startat projektet Porsöbryggan för att få fler studenter att uppmärksamma Luleå som stad, men även locka fler att stanna kvar efter avslutad utbildning.

Porsöbryggan. Studenterna Harald Börestam och Andreas Harding vill spräcka Porsöbubblan och skapa ett band mellan Luleå stad och studenterna på Porsön.

Porsöbryggan. Studenterna Harald Börestam och Andreas Harding vill spräcka Porsöbubblan och skapa ett band mellan Luleå stad och studenterna på Porsön.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2017-08-25 10:37

Harald Börestam och Andreas Harding är precis i startgroparna med projektet som de kallar för Porsöbryggan. Projektet har de skapat för att främja gemenskaphetskänslan på Porsön, men även för att få studenter att stanna kvar i Luleå, både under sommaren, och efter avslutad utbildning.

– Många studenter vet inte om vad som går att göra i Luleå. Jag går mitt sista år nu och har stannat kvar här flera somrar i rad. De flesta åker hem under sommaren och de som stannar håller ofta till på Porsön där det inte finns jättemycket att göra efter terminen. Att ta sig in till stan känns som en barriär när man är student på Porsön. Det är ett stort industriområde som man måste ta sig igenom, det känns som att det kapar av linan in till stan, säger Harald Börestam, som studerar till civilingenjör med inriktning arkitektur.

– Det märks tydligt när de skär ner bussturerna under somrarna, då är det exempelvis färre nattbussar. Det är ett tydligt exempel på hur Porsöbubblan växer under sommaren, säger Andreas Harding, som studerar industriell ekonomi.

Hur ska man skapa ett band mellan stan och studenterna?

– Med mötesplatser. Porsöbryggan är ett ypperligt tillfälle att använda som evenemang och framtida aktiviteter som kan binda samman hela Luleå. Det kan vara uthyrning av långfärdsskridskor, göra fler längdskidspår. Det kan vara bad under vintern och sommaren. Att försöka nyttja de resurser som redan finns där men göra det mer tillgängligt, säger Andreas Harding.

Vad anser ni att kommunen bör göra?

– Att de engagerar studenterna och att studenterna i sin tur märker att kommunen jobbar för dem. Att studenterna känner sig välkomna och att kommunen informerar om vad det finns för olika ställen i stan, som en guide, föreslår Harald Börestam.

Hur duktiga är företagen på att nå ut till LTU?

– Det är okej, men det kan bli bättre. Det görs mycket men det kan alltid göras mer, säger Andreas Harding.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om