Nya Bryggeriet börjar ta form

I tre år har lokalen stått öde – men snart är tanken att Bryggeriet åter ska bubbla. Den här gången av kreativ verksamhet, snarare än rusdrycker.

Samarbete. Tomas Liljedahl, Jannice Tiger, Paula Fahlander, Katrin Grönlund och Lisa Liljedahl kommer att flytta in sina varierade verksamheter i den galleria som snart öppnar i Bryggeriet. "Vi vill skapa en känsla av att vi hör ihop, även fast vi är separata verksamheter", säger Paula Fahlander.

Samarbete. Tomas Liljedahl, Jannice Tiger, Paula Fahlander, Katrin Grönlund och Lisa Liljedahl kommer att flytta in sina varierade verksamheter i den galleria som snart öppnar i Bryggeriet. "Vi vill skapa en känsla av att vi hör ihop, även fast vi är separata verksamheter", säger Paula Fahlander.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2017-01-18 06:00

– Vi kallar det för ett kreativt kollektiv, berättar Paula Fahlander, som tillsammans med sin syster Lisa Liljedahl tagit initiativ till den galleria som just nu håller på att konstrueras i Bryggeriets hundra­åriga lokaler.

– Vi är alla ganska små ­företagare, men på det här viset blir allt större och mer intressant, både för oss och för våra kunder.

Där dansgolvet på entréplan låg under lokalens tid som nattklubb är marken nu uppriven, för att öppna upp mellan de tre våningarna.

– Vi vill att det ska kännas som en galleria. Så man kan se ner i allas verksamheter – som att vi hör ihop, säger Paula Fahlander.

Högst upp ska restaurangen ligga, i det utrymme som också blir eventlokal. Två våningar under byggs det konstateljé i Lisa Liljedahls regi, och intill flyttar maken Tomas Liljedahls tatueringsstudio in. Katrin Grönlund, som sysslar med musik- och sångverksamhet, kommer även att ta emot kunder som samtalsterapeut efter avslutad utbildning i den mer avskilda kontorskorridoren. Alla som är på plats har jobbat tillsammans tidigare i olika konstellationer, och alla är också lyriska över kollektivets potential. Både vad gäller den fysiska platsen och människorna som kommer att befolka den.

– Det är ruggigt skönt folk, sådana som får mig att lyfta och tar fram den bästa potential i mig, säger Jannice Tiger, som kommer att driva friser- och barbershoplokal i ­Bryggeriet.

– Det är lite det jag ser framför mig att det här kommer ge. Det här är ju en grym del av stan, och det behöver få bli lite av ett nytt centrum.

– Vi har ju också stans enda uteservering med söderläge som vi vill nyttja, påpekar Thomas Liljedahl.

– Det är som en gömd juvel, lite. Och så är det ju porten till Luleå, tillägger han, och syftar på hur det kommer vara det första besökare ser då de anländer över ­Bergnäsbron.

Katrin Grönlund, som har en bakgrund inom turism, ser framför sig att platsen kommer vara en häftig introduktion till staden för tillresta som kommer åkande från flygplatsen in mot centrum.

– Det här kommer vara ett jättehäftigt ställe att få ta med utländska gäster till. Vi kan ta emot dem med facklor, marshaller, sång, musik, dans och mat.

Alla hyresgäster har också varma minnen från Bryggeriets tidigare inkarnationer. Lisa Liljedahl berättar att hon var en flitig besökare under ställets största nattklubbsepok.

– Smockfullt med folk var det, jag har jätteroliga ­minnen härifrån.

Den här gången blir det dock inget diskotekt i lokalen, poängterar Paula Fahlander – även om de förmodligen alla kommer tillbringa många långa nätter här framöver. Men det är ­också det som är visionen.

– Det ska bli ett sånt ställe som man aldrig vill gå hem ifrån. Både för oss och för kunderna.

Bryggeriet

Bryggeriet öppnade för strax över 100 år sedan. ­Efter att öltillverkningen upphörde har det bland ­annat varit restaurang och nattklubb, men senaste tre åren har lokalen varit tom.

När det snart invigs i sin nya form blir det bland ­annat restaurang, klädbutik, ateljé och tatueringsstudio som delar på lokalen.

Den stora invigningen ­planeras till mars eller april. Men först måste den värsta vintern väntas ut, för att ­exempelvis terrassen ska kunna färdigställas.

Det nya Bryggeriet samordnas av syskonen Paula Fahlander och Lisa Liljedahl: ”Vi har tänkt på den här idén så länge och vi har väldigt bra släktingar och vänner som vi gärna ville ha med. Så när Tomas och Lisa ­flyttade hem från USA tänkte vi att det är nu vi gör det”, ­säger Paula Fahlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om