Miljöpartiet diskuterar storregionen

Miljöpartiet i de fyra nordligaste länen samlades i helgen för sin årliga norrlandshelg. Temat var regional utveckling och den eventuella storregionen.

Möte. Miljöpartiet i norrlandslänen vill se en storregion 2019.

Möte. Miljöpartiet i norrlandslänen vill se en storregion 2019.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2016-08-21 10:00

Storregion Norrlands vara eller inte vara är en kontroversiell fråga. Motståndet mot storregionen är stort bland befolkningen, särskilt i den norra änden av landet. Men Miljöpartiet är positivt till förslaget.

– Miljöpartiet i norrlandslänen är ganska överens om det här, säger Annika Eriksson som är ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten.

Hon får medhåll av bostads– och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Han säger att Miljöpartiet förmodligen är ett av de partier som är mest eniga i frågan.

– Om vi ska kunna hävda Norrland mot resten av Sverige behövs en storregion. Och ska vi kunna sälja in Norrland mot resten av Sverige så gör vi det bäst tillsammans, säger han.

Peter Eriksson ska hålla en föreläsning om hur regeringen möter behovet av bostäder och digitalisering i regionen. Han säger att han är nöjd med riktningen som bostadsbyggandet i Sverige går åt.

– De senaste femton åren har det producerats för lite bostäder. Men i fredags fick vi siffror på att bostadsbyggandet har fördubblats. Under det första halvåret i år byggdes över 33 000 bostäder i Sverige, säger han.

Peter Eriksson och Annika Eriksson knyter ihop byggandet av Norrbottniabanan med bostadsbyggandet. Investerare och husbyggare vill se en väl fungerande infrastruktur för att våga satsa i nya områden.

– Överallt där de bygger ut infrastrukturen byggs också bostäder, säger Peter Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om