Miljoner i skulder

Är du ung och ser dina skulder dra iväg snabbare än dina inkomster? Då kanske du ska ta dig en stund på Apberget tisdag nästa vecka. Kronofogdemyndighetens team som informerar om just ungdomsskulder inbjuder då alla unga mellan 18 och 25 år att chatta med dem på denna norrlandssite för ungdomar.
- Vår plan är att förebygga, säger en av myndighetens kommunikatörer Tina Häggmark på norra förebyggarteamet i Umeå.

LULEÅ2007-08-24 06:00
Fyra procent av ungdomarna i åldern 18-25 år eller 35.000 individer är starkt representerade i skuldregistren hos landets kronofogdemyndigheter. Det är ingen nyhet bara ett trist konstaterande.
- I Norrbotten handlar det om fyra procent i åldersgruppen 18-25, eller 862 stycken som tillsammans har en totalskuld på 18 miljoner, säger Tina Häggmark. Och hon noterar att det faktiskt är 18 miljoner för mycket!
Skuldfällorna är många, snabba SMS-lån till skyhög ränta och kort återbetalningstermin är en, dyra mobiltelefonabbonemang en annan, vidare studieskulder, TV-licens, olika former av böter med mera. Det är tufft att vara ung och köpsugen, konstaterar Tina Häggmark.

Okunskap
- Lev här och nu handlar det om mycket, säger Häggmark som menar att ungdomarna inte är medvetna om följderna för sin överkonsumtion. Det krävs information och undervisning i privatekonomi och det borde flera parter stå för, menar hon.
- Vi tycker att skolan exempelvis borde ha det i undervisningen och det är något vi propagerar för säger Tina Häggmark som även vänder sig till föräldrar. Många av de skuldsatta ungdomarna bor hemma och har trots detta redan börjat skuldsätta sig.

Svårt bli vuxen
- Man får svårt att klara vuxenlivet sedan, exempelvis hyran på första lägenheten, varför blir det så? är frågor vi vill diskutera säger Tina Häggmark. Och sättet att "komma åt" de unga är i dag att gå in där ungdomarna finns, på chattsidor på Internet.
- Vi har tidigare försökt med detta att gå in på Lunarstorm och chatta, då fick vi frågan av ungdomarna varför vi inte fanns med på Apberget också så nu testar vi det. Nu på tisdag den 28 augusti klockan 17.30 finns vi där och pratar om de här frågorna, jag och så kollegan Karin Weinz, inbjuder Tina Häggmark, som också samarbetar med ungdomstidningen Chili.

Färre men större
Tina Häggmark berättar att även om nivån i dag är hög när det
gäller andelen skuldsatta unga så har numerären dock planat ut och stagnerat en aning, men:
- Istället så handlar det då om större belopp på färre individer tyvärr, säger Häggmark. Men teamet nöter på med sitt mest framgångsrika recept - information! En bra kontakt och samtalsnivå med unga ger i långa loppet resultat menar företrädarna för Norra förebyggarteamet som arbetar på heltid och obestämd tid med dessa för så många viktiga framtidsfrågor.
Fakta skulder bland unga
Vid utgången av förra året hade 3,9 procent av landets ungdomar i den aktuella åldersgruppen sammanlagt 158.000 skulder registrerade till ett sammanlagt värde av 651,2 miljoner kronor.
Vanliga skulder till staten är
tv-licens
felparkering
skuld till skattekontot
fordonsskatt
böter
studiemedel



mobiltelefonkostnader
skadestånd på grund av brott
hyra
krediter som postorder och SMS-lån
I den nordliga ligan leder Norrbotten. Fyra procent av unga i gruppen 18-25 år. Här har 862 unga en sammanlagd skuld på 18.138.970,
Västernorrland , här har 3,9 procent,899 ungdomar, skulder på totalt 14.616.122 kronor, Jämtland 3,2 procent av ungdomarna eller 338 personer har skuld på 5.424.790 kronor och Västerbotten med 2,2 procent, 691 ungdomar och totalt skuld på 10.193.983 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om