"Hur kan man lämna ett plågat djur så här"

Renskötaren Henrik Andersson fick ett väldigt upprörande samtal från en kompis under långfredagen. Han hade sett en av renskötarens renar som verkade skadad.
Varning för starka bilder i klippet!

Ger upp. Renskötaren Henrik Andersson miste minst två dräktiga vajor tidigare i veckan. Nu säljer han sina renar och slutar.

Ger upp. Renskötaren Henrik Andersson miste minst två dräktiga vajor tidigare i veckan. Nu säljer han sina renar och slutar.

Foto: Ida Folkesson

Luleå2017-04-15 16:24

Henrik Andersson begav sig ut på havsisen vid Sundom, utanför Luleå där renarna har sin vinterbetesmark. – Det var en fruktansvärd syn som mötte mig. Renen låg på isen och var vid liv men väldigt svårt sargad. Den var biten på flera ställen och så grovt biten i halsen att matstrupen syntes, berättar Henrik Andersson.

Han bestämde sig direkt för att avsluta djurets lidande och göra en polisanmälan då han såg att det inte var något rovdjur som gett renen dess skador.

– Jag ser skillnad om ett rovdjur har tagit en av mina renar. Det här var en hund, det såg jag direkt, säger han.

Att lämna ett djur att lida på det sättet gör honom upprörd och besviken.

– En olycka kan hända för alla. Du kan tappa din hund, men att sedan lämna renen som är svårt skadad utan att kontakta vare sig mig eller polisen gör mig fruktansvärt upprörd. Det är djurplågeri.

Han berättar att djuret har fått lida oerhört mycket, den var biten i hasorna, uppfläkt under magen, pälsen var avsliten på flera ställen på kroppen samt så grovt i halsen att matstrupen syntes.

Henrik Andersson berättade för polisen att det fanns färska spår att följa för att hitta den som gjort detta.

– Men när inte polisen kom så beslutade jag att följa spåren på egen hand. Jag kom till ganska snart till två hus och körde runt på vägen för att lugna ned mig, berättar han.

Hundägaren gav sig snabbt till känna och berättade att denna inte hade haft tillgång till en telefon under skidturen då den okopplade hunden

gått till attack och av den anledningen inte kunde anmäla händelsen.

– Jag var så arg så att jag kokade. Det finns människor under påsken i nästan varje stuga, att få tag på en telefon kan inte vara så svårt. Jag vet inte hur länge renen har behövt lida i onödan, säger han.

Hundägaren var ångerfull och ville göra upp om en ekonomisk kompensation för den sönderbitna renen med renägaren.

– Jag sa att jag återkommer om det. Jag tänker på djurets lidande i första hand och vill uppmana alla hundägare att hålla sina hundar kopplade, säger Henrik Andersson.

– När något sådant här händer tappar man förtroendet för människor. Det är tredje renen i vinter som blivit hundbiten för mig. Så sent som för två veckor sedan fick jag avliva en ren i Siknäs som en hund gett sig på. Hundarna dödar sällan renarna men de biter och sargar dem väldigt svårt. Det behöver inte ske om hundägare tar sitt ansvar och håller hundarna kopplade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om