Han blir ny ägare till anrika butiken

Roger Eriksson, som driver Elon Söder i Skellefteå, har tillsammans med två kompanjoner i Luleå förvärvat den anrika butiken Elon Ljus & Kraft i Luleå.

"Själv började jag i butiken 1990 och i samband med det valde vi också att gå med i Elkedjan. 2016 bytte vi kedja och blev en Elon-butik", berättar Roger Eriksson

"Själv började jag i butiken 1990 och i samband med det valde vi också att gå med i Elkedjan. 2016 bytte vi kedja och blev en Elon-butik", berättar Roger Eriksson

Foto: Lars Westerlund/Norran

Luleå2019-03-05 14:06

– Vi kompletterar nu belysningsprodukterna i Lulebutiken med Elons sortiment av vitvaror och köksinredningar. Vi tar över de fyra anställda som tidigare arbetade i butiken och så tillkommer delägarna från Luleå i personalstyrkan, berättar Roger Eriksson.

Ljus & Kraft startades 1942 i Boden av Yngve Wennskog och sex år senare utökades verksamheten när han köpte Bengtssons Elektriska i Luleå. 1956 öppnade Yngve Wennskog Sveriges modernaste elbutik i centrala Luleå.

1972 tog sonen Jan Wennskog över rodret för företaget och 1984 koncentrerades verksamheten till Luleå. På 1990-talet avvecklades installationsdelen och Jan koncentrerade sig på butiken. 2004 flyttade de in i en lokal på Köpmangatan, alldeles intill gallerian Smedjan där Apoteket tidigare hållit till.

– Det är ett av de allra bästa butikslägena i Luleå, konstaterar Roger Eriksson.

2014 påbörjade Jan Wennskog processen med att sälja butiken och nu har affären slutligen gått i lås med Roger Eriksson, Hans Porsberger och Christer Lindbäck som nya ägare.

– De två andra delägarna har ett förflutet i liknande butiker så vi har tillsammans 60 års erfarenhet från branschen. Jag tror mycket på marknaden i Luleå som är en växande stad.

Det var Roger Erikssons pappa Kjell Eriksson och hans kompanjon Stefan Johansson som startade butiken i Skellefteå som från början gick under namnet Kök och Byggvaror.

– Själv började jag i butiken 1990 och i samband med det valde vi också att gå med i Elkedjan. 2016 bytte vi kedja och blev en Elon-butik, berättar Roger.

På Elon Söder i Skellefteå arbetar idag fyra personer och omsättningen 2018 landade på 9,5 miljoner kronor.

– Vi hade siktat på en högre omsättning men en vattenskada i butiken ställde till det för oss även om vi kunde ha öppet under hela renoveringen som pågick från april till augusti.

När det gäller trender i köket lyfter Roger Eriksson fram att många nu satsar på vitvaror med hög kvalitet.

– Och när det gäller färgsättningen på köken är det mer färger, gröna, blå och grå nyanser som ökar starkt. Träluckor, som tidigare var populära, säljer vi nu i stort sett inget av, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om