Lockar med 50 000 kronor för flytt till nya jobb

Ett nyetablerat företag i Luleå lockar med 50 000 kronor i hemvändarbonus till nyanställda om de flyttar hem till Norrbotten.

Att erbjuda hemvändarbonusar är ett koncept företaget använt tidigare vid sina rekryteringar med gott resultat, berättar Anton Henziger.

Att erbjuda hemvändarbonusar är ett koncept företaget använt tidigare vid sina rekryteringar med gott resultat, berättar Anton Henziger.

Foto: Consid

Luleå2022-01-11 11:00

IT-företaget Consid etablerar sig i Luleå och söker personal. 50 000 kronor erbjuder de i hemvändarbonus till de som är villiga att flytta till Luleå.

– Tanken är att vi vill att folk som bott på en annan ort, till exempel Stockholm, Göteborg eller någon annanstans, ska kunna flytta hem igen till Norrland och Luleå primärt, säger Anton Henziger, rekryteringsansvarig för Luleå, Consid. 

Consid är ett konsultbolag med 1 200 anställda, inom IT, management, och digital marknadsföring med kontor på 27 orter i Sverige och ett i Oslo. I slutet av 2021 etablerades kontoret i Luleå som man nu söker personal till. Inom två år räknar de med att vara 50 anställda.

Erbjudandet om hemvändarbonusen gäller alla tidigare invånare i Luleå, Skellefteå, Piteå eller Boden, med omnejd, men även de från andra delar av Sverige som känner för att flytta norröver och signerar ett anställningskontrakt före 1 april i år.

– Det här är ett koncept som vi gjort på alla orter där vi etablerat oss på nya orter i landet. Vi vill få fler att flytta hem till regionen för vi ser en superstark utveckling i hela regionen, både i Luleå och Skellefteå, säger han.

Att ett företag går ut och annonserar om en hemvändarbonus är något som Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna i Norrbotten, inte hört är så vanligt.

– Otroligt innovativt och tyvärr ibland kanske också nödvändigt. Jag vet att man fått bonus eller flyttbidrag i en förhandling med dem man rekryterar, men inte i ett öppet kommunikativt sätt, säger han.

– Om vi ser till hela Sverige så saknas det omkring 70 000 personer inom IT. Vi söker folk lokalt men vi vill även kunna locka personer som vill flytta upp, säger Anton Henziger, Consid.

Norrbotten står inför en stor industrialisering om alla planerade projekt realiseras, med ökad konkurrens om personal. Det kan göra liknade bonusar vanligare.

– Jag skulle inte bli förvånad om man kommer att ta till sånt. Speciellt när det berör väldigt specifik kompetens som man måste ha redan när man kommer in i företaget, säger Lars Lindberg, Företagarna.

Men Lars Lindberg ser i förlängningen att det kan få negativa följder.

– Det som blir nackdelen, generellt sett, är att det kan påverka löneläget för andra branscher. Till exempel för arbeten inom äldrevården där det kan det bli tufft att hänga med i löneutvecklingen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!