Föräldrar planerar sittstrejk mot skolnedläggning

Barn och föräldrar i Ersnäs planerar en egen variant av Greta, de tänker sitta utanför stadshuset med sina barn för att protestera mot att byskolan hotas av nedläggning.

Föräldrar från Ersnäs planerar att demonstrera utanför stadshuset nästa vecka berättar Thomas Jonsson, en av initiativtagarna. Det görs för att slå vakt om skolan i Ersnäs, som hotas av nedläggning.

Föräldrar från Ersnäs planerar att demonstrera utanför stadshuset nästa vecka berättar Thomas Jonsson, en av initiativtagarna. Det görs för att slå vakt om skolan i Ersnäs, som hotas av nedläggning.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2019-09-03 15:41

Flera av skolorna i sörbyarna; Ersnäs, Alvik och Klöverträsk hotas av nedläggning från hösten 2020. Barn- och utbildningsförvaltningen håller på att ta fram ett konkret beslutsförslag till nämndens sammanträde i oktober. Med start på måndag nästa vecka kommer föräldrar och barn från Ersnäs att demonstrera utanför stadshuset i Luleå, för att slå vakt om skolan i byn.

– Vi har planerat att ha vad de kallar för en Greta, vi kommer att ha en liten sittdemonstration utanför stadshuset. Det blir så att två föräldrar kommer att sitta där med sina barn, från sju till nio på morgonen och så byter man av varandra, säger Thomas Jonsson, en av initiativtagarna i Ersnäs.

Greta syftar på klimataktivisten Greta Thunberg, som blivit världskänd för sin skolstrejk på fredagar.

– Det är för att synas för dem som kommer in i stadshuset och för att synliggöra oss, fortsätter han.

Barnen har ju skolplikt?

– Utomparlamentariska åtgärder.

Är det okej då?

– Vi har försökt att göra det så litet störande som möjligt för barnen. Att de är borta ett par timmar på förmiddagen tycker vi är ganska lindrigt, vi kommer inte att göra det varje vecka, säger Thomas Jonsson.

Boende i Ersnäs kommer också att delta i demonstrationen den 14 september, som "Hela kommunen ska leva och lära" arrangerar vid Gula paviljongen i Luleå centrum.

– Vi planerar att abonnera en buss för att åka dit, vi tänker på miljön, sedan är det ganska trevligt också. Det är både praktiskt och roligt, säger Thomas Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!