Fler får vänta på operation

Bristen på specialistsjuksköterskor gör att kön för planerade operationer i Norrbotten fortsätter att växa. Det slår bland annat mot cancervården.

Personalbrist. Norrbottens läns landsting skulle behöva anställa ytterligare tio operationslag, anser länschef Per Marcusson. Personalbristen innebär att kön till planerade operationer växer för varje år.

Personalbrist. Norrbottens läns landsting skulle behöva anställa ytterligare tio operationslag, anser länschef Per Marcusson. Personalbristen innebär att kön till planerade operationer växer för varje år.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Luleå2016-11-27 20:00

– Problemet är nationellt. Det är inget landsting i hela Sverige som förmår att beta av sina köer utan alla tvingas att prioritera mer eller mindre vad man kan opereras. I första hand utför vi akuta operationer, säger Per Marcusson, länschef för operation, anestesi och intensivvård.

Operation är den största avdelningen vid Sunderby sjukhus med 120 medarbetare. Varje år genomförs runt 10 000 operationer.

Sedan ett par år tillbaka är 3 av totalt 13 operationssalar stängda på grund av bristen på specialistsjuksköterskor.

Enligt länschef Per Marcusson skulle landstinget behöva anställa tio operationslag; fem vid Sunderby sjukhus, två i Piteå samt tre i Gällivare.

I varje lag ingår en operationssjuksköterska, en narkossjuksköterska samt en undersköterska.

– Tidigare handlade det om få operationssjuksköterskor, men i dag är den stora krisen i rekryteringen av narkossjuksköterskor. Samtidigt är söktrycket lågt till utbildningarna.

Landstinget har valt två strategier för att komma tillrätta med problemet. Det handlar dels om att skapa attraktiva arbetsplatser och dels om att rekrytera personal genom att betala lön under utbildningstiden (se annan artikel).

Den senaste statistiken visar på en försiktig ökning av antalet operationer, men fortfarande fattas det tio procent för att nå upp till 2013 års nivå.

– Trots att vi lyckats öka antalet operationer växer samtidigt kön till planerade operationer. Det beror på är att behovet av akuta ingrepp har ökat markant under de senaste åren. I dag uppgår det till 50 procent av den totala operationstiden i Norrbotten, förklarar länschef Per Marcusson.

Föreligger det någon medicinsk risk när planerade operationer skjuts upp?

– Ja, det kan vara så. Om den planerade operationen skjuts upp innebär det att åkomman riskerar att bli akut under väntetiden. Det kan gälla för patienter som exempelvis ska genomgå en galloperation eller cancerkirurgi. Forskning visar att det inte är bra att ha en alltför lång kö till operationer.

Michael Dahlberg, länschef på allmänkirurgi och urologi, bekräftar att personalbristen kan drabba länets cancersjuka.

– I samband med tillfälliga toppar kan det uppstå kortare perioder där patienter till planerade kirurgi tvingas vänta. Det kan varas olika typer av cancerdiagnoser där man ska genomföra kirurgi, men det handlar bara om någon veckas försening – inte längre än så. Det stora problemet drabbar de som ska opereras för mer godartade sjukdomar. De får vänta längre, förklarar Michael Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om