Familjefestival i Klöverträsk

Nu i helgen går Sensommarfestivalen i Klöverträsk på sitt tredje år. Målet är att samlas och ha roligt, och att hålla igång landsbygden med ett aktivt kulturliv.

Folkfest. Sensommarfestivalen har lockat många besökare under tidigare år. Förra året var det ungefär 1200 besökare.

Folkfest. Sensommarfestivalen har lockat många besökare under tidigare år. Förra året var det ungefär 1200 besökare.

Foto: Susanna Mattsson

Luleå2016-08-09 18:00

I Klöverträsk vill man hålla fart på kulturlivet. Det säger Susanna Mattsson som är med i Pingstkyrkan som är huvudarrangör för festivalen. Hon säger att de har arrangerat liknande saker förut för att det är viktigt att se till att det händer saker på landsbygden.

– Det är viktigt att det händer något och att man har en aktiv by. Att landsbygden lever och att man inte ska behöva åka in till staden för kulturlivet, säger hon.

I år satsar sensommarfestivalen på barnen, med ansiktsmålningar och såpbubblor. Men det läggs också krut på musikarrangemangen.

– Vi har rustat upp en stor hölada. Det blir faktiskt en ganska häftig miljö för en festival med ljud och ljus. Sedan har vi ett tält på gården också, ett stort tält som har använts som utekyrka, med café där byborna har hjälpt till att baka, säger Susanna Mattsson.

Jonas Lundberg ansvarar för artisterna som ska spela under festivalen. De vill ha så spridda genrer som möjligt, från country till pop till musikalartister.

– Vi tycker att det finns så många bra, okända artister som vi vill ge alla en chans att få lyssna på. Sedan har vi ju steppat upp ett snäpp i år med John Lundvik, som gjort OS-låten, som är lite mer känd, säger han.

Förra året passerade ungefär 1200 besökare sensommarfestivalen över helgen. Och Jonas Lundberg tror att det blir ett liknande antal i år. Han säger att målet med festivalen inte är att bli så stor som möjligt.

– Vi har inte något mål om att växa och bli jättestora. I en by är det viktigt att skapa mötesplatser och en trevlig familjehelg är det vi siktar på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om