"Det blev ett jättefint och skönt avslut."

När Marianne Thingvalls make Gillis dog var beslutet att sprida hans aska lätt att ta.

Marianne Thingvall och sonen Claus Thingvall framför den fina utsikten över Mjöfjärden, denna dag i dimma.

Marianne Thingvall och sonen Claus Thingvall framför den fina utsikten över Mjöfjärden, denna dag i dimma.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2019-11-04 07:32

Under de senast decennierna har det blivit allt fler som vill sprida askan efter döda anhöriga. 

Marianne Thingvalls make, Gilllis Thingvall dog var beslutet att sprida hans aska i havet utanför Mjöfjärden lätt att ta.

– Han hade sagt att det var så han ville ha det. Det var heller inget som vi har något emot. Jag behöver inte ha en grav att gå till och att ta hand om. Vi tänder ljus här och det räcker, säger Marianne Thingvall.

En anledning till att Gillis Thingvall ville att hans aska skulle spridas över havet var att han inte ville belasta sina nära med en grav.

–  Jag vill nog också att man sprider min aska när jag dör, säger Marianne.

Vi träffas i huset med utsikt över Mjöfjärden och sonen Claus är också hemma hos sin mamma. Denna dag är det dimma men inte mer än att horisonten syns från huset.

Gillis Thingvall hade sportaffär i Råneå där familjen bott. Marianne Thingvall har jobbat i handeln, bland annat på Domus i Luleå. Nu bor hon i huset på Sörnäsudden tillsammans med hunden Tintin som är 15 år gammal.

Det har gått en tid sedan Gillis dog efter en lång tids sjukdom, en sjukdom som startade när han var 50 år med en svår infektion. 

–  Han var sjuk till och från under en lång tid, säger Marianne.

–  Jag kommer ihåg att jag var på middag här en tid innan han dog och då såg man i hans ögon att han inte orkade, säger Claus

Gillis Thingvall var en öppen person och en person med stark drivkraft berättar sonen. 

–  Han kunde ge sig tusan på saker, och då blev de gjorda. Dörren hit var alltid öppen, även efter att han blivit sjuk. Men det är klart att han var besviken på att han inte orkade lika mycket i slutet, säger Claus Thingvall.

När Gillis Thingvall dog hade familjen en begravning med hela släkten. 

Claus sökte tillstånd om att sprida askan hos länsstyrelsen och fick markera vad detta skulle ske på en karta. Gillis dog i november och de väntade till följande sommar innan de sprida askan.

– När vi spred askan gjorde vi det i juli och bara med närmaste familjen. Barnbarnet Amanda hade plockat rosenblad som också spreds över havet, säger Marianne.

I båten ut på havet var sönerna Peter och Claus, Claus hade med sig sin tidigare hustru Pernilla och äldsta dottern Amanda.

– Det var inte så varmt den dagen och efteråt hade vi en middag. Det var ett jättefint och skönt avslut, säger Marianne Thingvall.

Att sprida maken Gillis aska över havet var inget svårt beslut att ta för Marianne Thingvall.
Att sprida maken Gillis aska över havet var inget svårt beslut att ta för Marianne Thingvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!