De firar Ögats dag i Luleå

På Ögats dag i Luleå talade ögonläkaren Sofia Lindvall om den gula fläcken i ögat för ett hundratal personer i landstingshuset.

Föreläsning. Sofia Lindvall föreläste om åldersrelaterade sjukdomar på gula fläcken. Och intresset var stor hos det hundratal människor som besökte föreläsningen.

Föreläsning. Sofia Lindvall föreläste om åldersrelaterade sjukdomar på gula fläcken. Och intresset var stor hos det hundratal människor som besökte föreläsningen.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2016-11-25 15:58

Att kunna se tar många för givet. Men det blir också svårare och svårare ju äldre en blir. Och förutom en normal synnedsättning är det väldigt vanligt att få en sjukdom i gula fläcken, en några millimeter stor punkt på näthinnan. Problem med gula fläcken förblindar inte helt, men i allvarliga fall återstår bara det perifera seendet, och det blir omöjligt att se detaljer eller känna igen ansikten.

– Synen är ett viktigt sinne. Det är många patienter som säger att synen är bland det viktigaste för deras livskvalitet. En kraftigt nedsatt syn påverkar livskvaliteten avsevärt, säger Sofia Lindvall som är ögonläkare på Sunderby sjukhus.

Det är Synskadades riksförbund tillsammans med Syncentrum som arrangerar dagen. Sofia Lindvall höll en föreläsning om åldersförändringar i gula fläcken. Det är nämligen en vanlig åkomma bland personer över 65 år. De två vanligaste sjukdomarna som drabbar gula fläcken kallas våt och torr AMD, som står för Age-Related Macular Degeneration. Det finns ingen behandling för torr AMD, och symptomen smyger sig på under flera år eller decennier. Men våt AMD har ett mycket snabbare förlopp. Och det går att behandla om det upptäcks tidigt.

– Vid våt AMD finns det bra behandlingar. Om man märker av ett krokseende, att raka linjer ser krokiga ut, eller en snabb synförsämring är det dags att kontakta en optiker, säger Sofia Lindvall.

Men hon tycker inte att det är någo idé att gå och oroa sig om en inte har några symptom.

– Torr AMD upptäcks ofta av farten när man undersöker ögonen när man blir äldre, det kan handla om gråstarr eller något liknande. Jag vet inte om yngre personer går och oroar sig. Men jag tycker inte att människor ska oroa sig för AMD, men om man märker symptomen ska man givetvis kolla upp dem.

Gula fläcken

Gula fläcken är en anatomisk struktur mitt i näthinnan som ansvarar för synskärpan och förmågan att se detaljer. Om vi inte hade gula fläcken skulle allting vara suddigt.

Åldersförändringar i gula fläcken är en normal del av åldrandet, men för stora förändringar eller blödningar är inte normalt.

Om gula fläcken skadas på grund av sjukdom drabbas man av en synnedsättning.

Det centrala synfältet kan försämras så att man till exempel inte kan läsa tidningen, skriva, känna igen ansikten eller köra bil.

Källa: www.raddasynen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om