Vi träffar åtta boende på Bergnäsets trygghetsboende som är oroliga över konsekvenserna när kommunen ska centralisera planeringen av hemtjänstens insatser enligt den så kallade Luleåmodellen. Avsikten är att förändringen ska införas i mars nästa år, med ett centraliserat team som övertar planerarnas arbetsuppgifter ute i de lokala hemtjänstgrupperna.
– Vi har inte fått veta något från kommunen, vi är väldigt oroliga, säger Birgitta Alstergren.
Birgitta Alstergren berättar att hon ringt verksamhetschefen Katarina Morin, som lagt fram förslaget om Luleåmodellen till personalen.
– Hon visste inte alls hur vi har det, ända sedan de lagt om systemet. Tidigare hade personalen med sig mobiltelefoner, nu fungerar det inte så de springer omkring med vita papper, beskriver Birgitta Alstergren.
I mars bytte socialförvaltningen verksamhetssystem och började använda Combine. Både brukare och personal inom hemtjänsten har berättat för oss att det inte fungerar som det ska, så personalen har sitt besöksschema, vilka de ska besöka och vad som ska göras utskrivet på papper i stället för att använda mobiltelefonen.
Katarina Morin har i en intervju med Kuriren uttalat att ett av syftena med centraliseringen är att få en mer jämlik planering av insatserna till brukarna. Personal ska kunna flyttas över till en annan hemtjänstgrupp om behovet av insatser är större där.
– Hur ska det gå när de inte vet något i förväg? Tryggheten är det absolut viktigaste, att vi ska veta vilka som kommer och att det kommer någon. Inte att det kommer någon som är på andra ställen, som inte alls vet vem jag är. De som är i vår grupp här vet ju i alla fall vem vi är, säger Birgitta Alstergren som haft hemtjänst i fem år.
Birgitta Alstergren befarar att de erfarna och rutinerade bland hemtjänstpersonalen kommer att säga upp sig om centraliseringen införs. Det finns ett uttalat motstånd bland personalen mot den föreslagna centraliseringen.
– Det är ju en väldig risk att de säger upp sig, det är de som har jobbat länge och känner sin grupp. Jag känner nästan panik, vad ska det här bli, säger Birgitta Alstergren.
– Under semestern var det jättejobbigt, kvalitén på hemtjänstpersonalen har försämrats när man tar in folk mer eller mindre från gatan. Det finns ungdomar som absolut inte är lämpade. Det är väldigt otryggt att inte ha kvalificerad personal, säger Birgitta Alstergren.
– Ingen av oss har velat ha hemtjänst, utan vi vill vara självständiga och klara oss själva, tillägger hon.
Brukarna berättar om hemtjänstpersonal som inte kan byta kateter eller stomipåse på ett korrekt sätt och om sommarjobbare som fått dela ut medicin. Flera tar upp att de får sitta och vänta på att hemtjänsten ska komma, de kan inte planera sin dag eftersom de inte fått veta när hemtjänsten ska komma till dem.
– Det värsta är att sitta inne en halv dag och vänta på att de ska komma, säger Ulla-Britt Vallström.
– Det känns som att man är fånge i en bur, tillägger May Åström.
Personalen har svårare att kommunicera sinsemellan och med brukarna när planeringen av insatserna är utskriven på papper, i stället för att finnas tillgänglig i mobiltelefonen.
Birgitta Alstergren är aktiv inom handikapprörelsen och är ledamot av kommunens tillgänglighetsråd, där politiker från kommunstyrelsen ingår.
– Det blir väl nästa steg. Det blir något jag får ta upp där, säger Birgitta Alstergren.