På onsdag eftermiddag träffade en stor grupp planerare socialdirektören Gabriella Sjöström, verksamhetschefen Katarina Morin och områdescheferna för att protestera mot den föreslagna Luleåmodellen, som innebär att deras arbetsuppgifter ute i hemtjänstgrupperna ska centraliseras till ett resurscentrum.
Hemtjänstens dagliga insatser hos brukarna planeras av planerare som arbetar i en hemtjänstgrupp, det finns 19 grupper i Luleå samt servicegruppen.
– Vi ser stora risker med förslaget. Vi vill vara nära verksamheten, de har kommit med ett förslag som inte är genomtänkt, säger Theresa Fredriksson efter mötet med cheferna.
– Vi ser att det blir en stor otrygghet för personal, brukare och anhöriga, tillägger hon.
Planerarna vi träffar beskriver hur viktig deras goda personkännedom om brukarna är, i synnerhet som de tekniska systemstöd som hemtjänsten förväntas använda inte fungerar som det borde göra.
– I stället för att lösa problemen vi har med Combine och schemastöd så tar man bort alla planerare, den enda fungerande delen. Vi får hela tiden kompensera för de brister som finns, säger Maria Åkerman.
– De vet inte om alla arbetsuppgifter som en planerare gör. Vi tar mycket av det som enhetscheferna ska göra. Ofta kommer enhetscheferna till oss och frågar, säger Tina Holmström.
Planerarna har startat en grupp på Teams där de frågar varandra ifall de kan låna ut personal, när det inte går att få tag på vikarier via bemanningsenheten TCP.
– Då pratar vi grupperna emellan i Teams, säger Tina Holmström.
Oron över konsekvenserna av en centralisering är stor bland hemtjänstens personal, men även bland rehabpersonal och sjuksköterskor säger Theresa Fredriksson.
– Jag tror de flesta har mått väldigt dåligt sedan de fått veta det här. Det är en otrolig stress, vi har samlat in hundratals namnunderskrifter, säger Theresa Fredriksson.
Brukarna har inte fått någon information om den föreslagna förändringen, annat än det Kuriren har berättat.
– Brukarna har läst om det i tidningen, de ringer till oss, säger Maria Åkerman.
Ingen av dem tror att en centraliserad planering kommer att fungera bra. Enligt förslaget ska totalt tolv personer bemanna resurscentrum som planerare, måndag-söndag. Det innebär troligtvis att fyra-fem personer kommer att jobba samtidigt i resurscentrum.
– Jag ser inte hur en person ska kunna hålla koll på fyra-fem gruppers planering, säger Christina Thurfjell.
– Vårt huvudmål är att göra det bra för resten av gruppen, säger Maria Åkerman.
Förslaget om Luleåmodellen har redan lett till personalflykt i hemtjänsten hävdar de.
– De kommer att förlora mycket kompetent personal, som söker sig till andra arbeten, säger Theresa Fredriksson.
– Många äldre anställda väljer att hoppa av, det är psykiskt påfrestande att fara runt, säger Maria Åkerman.
Enligt uppgift har 38 enhetschefer inom hemtjänsten slutat de senaste fyra åren.
– Sedan de fick veta om det här har flera sagt upp sig, säger Christina Thurfjell.
Mötet med cheferna resulterade inte i några konkreta besked, annat än det som redan är känt angående den planerade processen med arbetsgrupper och tidplanen för införandet, som planeras till den 3 mars nästa år.
– Vi hoppas att de har fått sig en tankeställare, säger Carina Olivesten.