Ett år har gått sedan Äldrevårdsupproret startade, då omsorgsanställda samlades i protest mot dåliga löner, arbetsvillkor och stress.
Nu växer missnöjet återigen, bland annat på grund av icke beviljade semesterönskemål.
–Medlemmar ringer och gråter, säger att de fyller 50 år om ett halvår men får inte ledigt för att en annan person inom arbetsgruppen redan har semester då, säger Henrik Alqvist, ordförande för Kommunal i Luleå.
Kommunal har förgäves suttit i förhandlingar med kommunen i flera personalärenden rörande medlemmars besvikelse.
– Söks semester två-tre månader innan borde man automatiskt få den beviljad, men nej. Arbetsgivaren säger bara att de stöttar enhetscheferna som inte har möjlighet att boka upp vikarier så långt i förväg.
De uteblivna ledigheterna gäller hösten-vintern-vårvintern, då arbetsgivaren har en lagstadgad skyldighet sommartid att bevilja fyra veckors sammanhängande semestrar.
– Vi har tyvärr inte lagstöd för resten av året. Luleå kommun har en extremt dålig personalpolitik, på grund av att det är så slimmad verksamhet.
Ett annat problem rör schema- och planeringsprogrammet Time Care, som redan tidigare har kritiserats.
– Time Care Pool, som används när folk blir sjuka, är fruktansvärt dåligt. Vi har ett vikariesystem med 300-400 vikarier men när det sker sjukskrivningar med kort varsel säger Time Care bara ”Det finns inga tillgängliga vikarier”.
Följden blir att personalen själva tvingas söka tidigare vikarier och även tillsvidareanställda kollegor.
– Personalen beordrar in kollegor på kvalificerad övertid. Och folk tar ju sitt ansvar och kommer in, eftersom de inte vill att kollegorna ska må dåligt.
Borde inte enhetscheferna sköta bemanningen?
– Absolut, men det funkar inte så. Det finns personal med administrativa planeringsuppdrag men de räcker inte till på kvällar och helger när vikariebehoven uppstår, när någon plötsligt blir sjuk.
Efter ett medlemsmöte vid årsskiftet tillsatte Kommunal en arbetsgrupp som har tagit fram förslag på hur Time Care ska tillämpas i verksamheterna.
– Förslagen är ute på prov nu, vi får se hur de fungerar.
Henrik Alqvist uttrycker samtidigt stor oro över det fortsatta missnöjet och den känsla av maktlöshet som uppstår inom facket.
–Medlemmar lämnar till slut Kommunal, tycker att vi ändå inte kan göra något för dem, men vi kommer aldrig sluta ta strid tills kommunen lyssnar på oss och tar hand om sin personal bättre.