Läger för unga filmskapare

Teknikens hus arrangerar ett sommarläger i filmens tecken. I veckan lär sig en första grupp barn allt om drama, kontrollrum, ljud och redigering.

Filmskapare. Wilma Engström, Elsa Nilsson, Jennika Olsson och Klara Windstam tycker alla att det är roligt att göra egna filmer.

Filmskapare. Wilma Engström, Elsa Nilsson, Jennika Olsson och Klara Windstam tycker alla att det är roligt att göra egna filmer.

Foto: Marcus Nigeus

Läger2016-08-10 16:00

Sommarlägret ”Tystnad. Tagning!” är ett återkommande projekt på Teknikens hus. Marlene Merilä är mediepedagog och ansvarig för lägret.

– Vi kom på idén med ett sådant här sommarläger eftersom vi har tillgång till vår studio, som i första hand används under terminerna av skolgrupper. Att arbeta med film tar ganska lång tid och det är skönt att kunna ta den tiden nu, säger hon.

I veckan är det barn mellan åtta och elva år som lär sig att filma och redigera. Nästa vecka kommer en lite äldre grupp.

– De yngre behöver mer lek. Det är kul att se hur de leker fram sina filmer. De är så kreativa och de skäms inte. De äldre jobbar kanske mer fokuserat och vill göra ett bra jobb. Men de är ju också mer som tonåringar och tycker kanske att det blir lite pinsamt ibland, säger Marlene Merilä.

Några deltagare kunde inte slita sig från filmskapandet ens under lunchrasten.

– Vår film heter den coola tanten. Den skulle först heta den knäppa tanten men sen ändrade vi det för att hon är så cool, säger Klara Windstam som är en av tjejerna som jobbade vidare.

Men allt har inte gått smidigt med filminspelningen. Gänget stötte på tekniska problem.

– Vi började spela in filmen i går. Men micken var tydligen inte på så vi fick spela in ljudet senare, säger Elsa Nilsson. Klara Windstam säger att det tog ett tag att lösa.

– Det var ganska svårt för vi kom inte ihåg riktigt vad vi sa i filmen. Vi försökte kolla på munnen och härma som det såg ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om