Kommunikationens snåriga djungel

Norrdans nya chef Martin Forsberg problematiserar vår samtids kommunikation där individualiseringen står i fokus i dansverket "Proxy"

Norrdans nya chef Martin Forsberg problematiserar vår samtids kommunikation där individualiseringen står i fokus i dansverket "Proxy"

Foto: Pressbild

Recension2019-11-26 12:37
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dans

Proxy

Koreografi: Martin Forsberg

Dansare: Rebecka Berchtold, Tomás Cervika, Sam Huczkowski, Nastia Ivanova, Seung Hwan Lee, Chang Leo Liu, Jade Stenhuijs och Leila Verlinden.

Koreografen Martin Forsberg är känd för sin förmåga att vilja kommunicera med sin publik. Och just kommunikationens komplexa processer står också i fokus i dansverket "Proxy". 

Publiken möter dansarna redan i foajén, innan föreställningen flyttar in i Stora salen på Kulturens hus, där den kroppsliga mellanmänskliga kommunikationen inleds och speglingen av den andre undersöks. Ett bra intro till vad som komma skall i det närmast gränslösa rum som dansverket sedan flyttar in i. De åtta dansarna, varav Sam Huczkowski från Luleå, bjuder på en vid palett av kommunikationens alla språk – en påminnelse som skvallrar om kroppspråkets stora betydelse när makt tas, underkastelse sker eller eftertankens bleka sanning kommer över en. 

Kanske aldrig har inkluderingen och exkluderingens krassa verklighet blivit så tydlig, för även om man slås över hur många svårigheter vi möter i kommunikation med andra sammanstrålar vi individer i trots allt i kollektiva grupperingar. Någon leder, något utmanar, de flesta följer.

Och det är just den djupare läsningen av dansverkets problematisering av kommunikation som plötsligt kliver fram. Nu talar vi om vårt samhälle och en ganska förvirrande samhällsordning, där den mellanmänskliga kommunikationens snåriga djungel i sin slutliga essens handlar om vår egen spegelbild i en värld av selfies och tillrättalagda uppdateringar på sociala medier.

Men också ett hopp. Det går att dansa sig till frihet även om man rör sig i ett skuggland, närmast osynlig.