Badkollot regnar inte bort

Frälsningsarméns sommarkollo döptes optimistiskt till Badkollo. Kolloveckan bjuder inte på soligt badväder men det hindrar inte barnen från att hoppa i plurret.

Fullt ös. Även om barnen inte kan bada hela tiden så kan de hitta på saker utomhus. Här är det hög fart som gäller när monstret ska fånga ynken, och det är bäst att skynda sig till säkerhet.

Fullt ös. Även om barnen inte kan bada hela tiden så kan de hitta på saker utomhus. Här är det hög fart som gäller när monstret ska fånga ynken, och det är bäst att skynda sig till säkerhet.

Foto: Marcus Nigeus

Kollo2016-08-15 16:30

Årets tema på sommarkollot i Södra Sunderbyn föll i takt med att temperaturen sjönk.

– När vi satt och planerade i fjol fick vi rådet att det låter bättre om kollot heter något. Och vi har ju stranden här och mycket vattenaktiviteter planerade så vi tänkte att "Badkollo" blir bra, men nu har det ju inte varit något bra väder alls. Men barnen badar ändå, de har varit ute varenda dag, säger Kathleen Johansson som är kollochef.

I år är det 75 år sedan det första kollot i Södra Sunderbyn arrangerades. Flera av de tretton barn som har samlats på Frälsningsarméns sommargård var på kollot redan förra året och tycker det är roligt att träffa sina vänner som de lärde känna då.

– Första dagen som vi var här var mest som en vilodag, vi gjorde lite grejer för att lära känna varandra. Jag var här förra året så jag kände redan ganska många, säger tioåriga Miqela.

Men efter den första dagen blev det desto mer aktiviteter. Kathleen Johansson säger att de kanske skulle byta namn på kollot till pärlplattekollot, för barnen har byggt så många pärlplattor. Men lekar, studsmatta, pyssel och filmer hindrar inte barnen från att hitta tid till att springa ut i älven.

– Vi har badat varje dag. Och i lördags var vi i Nordpoolen i Boden i fyra timmar, säger Teodor som är på lägret för första gången i år.

Malin Schröder har under sommaren arbetat på olika kollon som Frälsningsarmén har arrangerat runt om i landet. Senast kommer hon från ett kollo i Umeå. Hon säger att hon inte har badat än men gillar att hitta på aktiviteter till barnen. Nu förbereder hon en deckargåta som barnen ska få lösa.

– Vi vill att alla ska ha kul. Man ska kunna släppa all attityd och bara ha en positiv upplevelse, säger hon.

Frälsningsarméns sommarkollo

I år är det 75 år sedan det första barnkollot arrangerades av Frälsningsarmén i Luleå, alltså 1941. Då höll man till i en gammal bondgård i Ersnäs innan man några år senare kunde flytta in i de nuvarande lokalerna i Södra Sunderbyn. I år blir ett dubbelt jubileumsår eftersom man också firar 70 år i sommargården. Det är gåvor till Frälsningsarmén och överskott från secondhandbutiken Myrorna som möjliggör de årliga kollona på sommargården. Frälsningsarmén arrangerar kollon till barn på olika platser runt om i Sverige varje sommar.

Källa: www.fralsningsarmen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om