"Kan inte tänka mig att röken är farlig"

Igår kunde Nikkalouktaborna känna en påtaglig rökdoft och flera hörde av sig till räddningstjänsten som sökte efter eventuell brand. Men det visade sig att röken troligtvis kom från den kraftiga skogsbranden i Sala.

Foto: JOCKE BERGLUND / TT

Kiruna2014-08-06 13:32

Therese Fougman är meterolog på SMHI och hon menar att det är förmodligen så att rök från skogsbranden i Västmanland transporterats med sydliga vindar ända upp till Kiruna.

– Röken från branden stiger uppåt i atmosfären och måste ha stött på ett varmare luftlager som gör att den hindras från att stiga högre. Sedan vet vi att det har blåst sydliga vindar sedan branden startade och på så sätt kan brandröken transporteras upp till Norrbotten innan den "dimper ner" till marknivå.

Det har hänt förut att man flera tusentals kilometer från en brand kan känna av röklukten berättar Therese Fougman.

– Det är svårt att säga om det är vanligt eller ej att detta händer. Men när det rasade flera skogsbränder i Ryssland som orsakade smog i Moskva 2010 så fick vi in rapporter från Sverige om att människor hade känt av röken.

Räddningstjänsten i Kiruna fick under gårdagen söka av Nikkaluoktaområdet för att försäkra sig om att det inte brann i området.

– Det är ju det naturliga att man först letar närområdet för att se var branden befinner sig. Men när man inte hittar något så får man lyfta blicken och ta reda på om röklukten kan ha en annan förklaring.

Kan röken vara farlig att andas in?

– Nej det kan jag inte tänka mig. Uppe hos er är den ju så utspädd. Om man är extra känslig är det möjligt att man kan besväras av att andas in röken, säger Therese Fougman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om