"Ärendet är fångat i apparaten"

"Vi är helt överens" säger kommunalrådet Gunnar Selberg om (S) motion om en bostadsförsörjningsplan.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är helt överens med Mats Taaveniku om behovet av en bostadsförsörjningsplan.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är helt överens med Mats Taaveniku om behovet av en bostadsförsörjningsplan.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2019-09-13 12:22

Mats Taaveniku (S) har skrivit en motion från socialdemokraterna om att kommunen behöver en bostadsförsörjningsplan.

– Bostadsförsörjningslagen finns och det innebär att kommunen är skyldig att ha en tydlig plan för bostadsförsörjning. Den förra planen antogs 2012 och sträckte sig fram till 2018.  Nu har vi ett annat läge när stadsomvandlingen är igång. Vi måste även se över en längre period än några år och se så långt som fram till 2030 för att se vilka behov och byggande som finns, säger Taaveniku.

Gunnar Selberg säger att det inte ska behövas en motion eftersom det är lagstadgat att ha en bostadsförsörjningsplan.

– Jag har lyft frågan i debatter och drivit den här frågan sedan jag var i opposition. Det kan vara bra med en motion, då kanske det kan sätta mer fart. Men der blir konstigt om fullmäktige beslutar i att man vill följa lagen, säger Selberg.

Han påpekar även att det är viktigt att det tydligt ska vara en mark- och bostadsförsörjningsplan.

– Den tidigare planen från 2012 var dålig när den kom och blev bara sämre och sämre. Det fanns en plan på att man skulle kunna bo i Ahos park, men det finns fortfarande inte någon detaljplan för det säger Selberg.

Han säger att de är helt överens om behovet av en ny plan och att ärendet "är fångat i apparaten". Exakt vart i apparaten den är vet han inte men säger att kommunen måste ligga i framkant.

– Vi måste gå före och detaljplanelägga för vissa branscher som turism och ligga i framkant så att alla förutsättningar finns om det kommer företag som vill expandera eller etablera sig, säger Selberg.

Selberg vill att ärendet ska prioriteras och att det viktigaste är att den synkas med stadsomvandlingen.

– Vi måste vara förberedda och öppna för vad Kirunabor och företag vill ha. Den måste komma fram ganska fort men vad som är rimlig tidsperiod vet jag inte. Bostadsförsörjningsplanen ska göras med befintlig personal och ska inte behöva kosta extra pengar, säger Selberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om