Nu är elen inkopplad till gruvområdet

Nu är den första ledningen för elförsörjning till Kaunisvaara gruvområde invigd. Och ytterligare ett kliv mot brytningen av järnmalm är taget.

FÖRVANDLING. Inom mindre än ett år har har skogen och myrmarken förvandlats totalt.   Foto: Britt-Louise Spets

FÖRVANDLING. Inom mindre än ett år har har skogen och myrmarken förvandlats totalt. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kaunisvaara. 2011-08-11 06:00

Allt arbete mot slutmålet, gruvbrytningen i Kaunisvaaraområdet sker efter en noggrant framtagen tidsplan. Det första spadtaget togs i december 2010 - två månader senare inleddes arbetet med bergtäkten och invallningen av den första delen av malmfyndigheten i Tapuli. Därefter var det dags för ytterligare ett kliv framåt, tecknandet av flera stora kontrakt. Ett av dem skrevs med Vattenfall som bygger kraftledningarna, med medfinansiering av Northland Resources, och även levererar elen till området. På onsdagen var det dags att inviga den första ledningen som nu bidrar med strömförsörjning till byggarbetsplatsen via en mobil transformatorstation och med en spänning på 40 kilovolt. Om ett år ska en permanent kraftledning, sex mil lång och med en spänning på 130 kilovolt stå klar att tas i bruk.

Tryggt för Pajala
- Allt är förberett och klart, det vi väntar på är klartecken från Energimyndigheten, säger Catarina Grenemark, chef för kundrelationscenter på Vattenfalls regionnät.

När det sker kommer den mindre ledningen att användas som reservmatning till Pajala kommuns elnät vilket skapar en tryggare elförsörjning för invånarna. Utöver det innebär elektrifieringen att de dieselelverk som tidigare använts i området nu byts ut till ett miljövänligare alternativ, dessutom får området belysning inför höstmörkrets intåg, enligt Kjell Johansson, elansvarig vid Northland Resources.

På plats vid invigningen fanns även entreprenören Allan Lehto och riksdagsman, Sven-Erik Bucht (S), Bengt Niska, vd för Pajala utveckling AB samt kommunalrådet Kurt Wennberg (S). Alla bjöds de på en guidad rundtur i området. De imponerades av det pågående arbetet.

- Jag var här när det första spadtaget togs då bestod området enbart av skog. Nu ser jag en skog av byggkranar och maskiner. Det har gått oerhört snabbt, säger Sven-Erik Bucht.

Uppryckning
Allan Lehto imponeras av den professionalitet som präglar bygget och gläds extra över att så många lokala entreprenörer finns på plats. Utöver det har Northland Resources 2.000 sökande till jobb inom bolagets operativa drift, enligt Niclas Dahlström, informationsansvarig vid gruvbolaget.

-  Det här är som en förtrollad värld. Det känns oerhört bra. Gruvbrytningen kommer att absolut att bidra till en uppryckning i hela Tornedalen, säger Allan Lehto.

Den 20 december 2010 togs det första spadtaget i Tapuli gruvområde

I februari 2011 påbörjades arbetet med bergtäkten samt invallningen av den första delen av malmfyndigheten

Samma månad tecknades ett avtal värt 1,5 miljarder kronor med Metso Sweden AB främst gällande maskiner, kvarnar och krossar

Därefter har kontrakt för totalt fem miljarder kronor tecknats

Under sista kvartalet 2012 planeras produktionen vara igång.

Under första kvartalet 2013 planeras den första utskeppningen av järnkoncentrat

Totalt kommer 600 personer att arbeta i verksamheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!