Har följt världen via radio i 30 år

Harry Asplund, 63, i Idivuoma strax söder om Karesuando är en av landets mest trogna radiolyssnare. Sedan början av 1980-talet har radion stått på i köket utan avbrott.

Prisad. Radiosporten skickade nyligen över en tröja och en keps som pris för hans lojala lyssnande

Prisad. Radiosporten skickade nyligen över en tröja och en keps som pris för hans lojala lyssnande

Foto: Nils Jönsson

Karesuando2014-05-10 08:01

Videon är inte längre tillgänglig

1985 tar Michail Gorbatjov över makten i Sovjetunionen, Anders "Lillen" Eklund blir Europamästare i tungviktsboxning och i juli begravs Tage Erlander. Harry Asplund har via radion i trävillan i Idivuoma, två mil söder om Karesuando, följt världshändelserna. Sedan 1985 har radion stått på utan avbrott.

1982 köpte han den japanska radioapparaten åt sina tre söner, som gillade att lyssna på kassettband, framförallt med Smurfarna.

– Jag köpte den åt pojkarna när de var små, de lyssnade på allt möjligt, säger han.

"Bass Boost" står det med guldfärgade bokstäver på de två facken för kassettband. Men Harry har inte spelat några kassetter de senaste 30 åren. 1985 rattade han in P4 och sedan dess har kanalen kunnat höras i köket. Nyligen skickade Radiosporten över en keps och en tröja som uppskattning för hans trogna lyssnande. Sport tillhör det han uppskattar mest i tablån, skidåkning är en av favoritsporterna.

– Jag åkte mycket långlopp när jag var yngre, säger han.

Radiointresset väcktes under åren han jobbade som lastbilschaufför. Då det blev en hel del långa körningar, bland annat till Norge, med radion som sällskap i hytten.

– Jag blev van att lyssna på radio, man bodde ju i lastbilen, säger han.

Harry byter aldrig kanal och stänger aldrig av, han säger att han inte har koll på exakt hur man gör. Det händer däremot att han måste justera volymen en aning.

– Jag har en tysk kompis som brukar komma och jaga älg. När han var här kunde han inte sova, så då blev jag tvungen att skruva ned volymen.

Harry tycker att radion är behaglig att ha på medan han gör annat. Ljudet av sport, förmiddagsprogram och musik hörs därför när han lagar mat eller grejar i huset. Själv blir han aldrig blir störd av radiobruset.

– När jag ligger och skruvar mig i sängen, vaknar på natten och hör musiken, då somnar jag om, det är ett riktigt sömnmedel.

Saknar du aldrig tystnaden?

– Nej, det är tillräckligt tyst ändå när man bor såhär.

Under 2015, 30 år efter att Harry slog på radion, kommer Sverige att andas ut efter supervalåret, Litauen planerar att införa euron som valuta och den sjunde Star Wars-filmen har premiär kring jul.

Harry kommer med största sannolikhet att hänga med i händelseutvecklingen, radion kommer att fortsätta stå på.

– Så länge jag lever, säger han.

Harry Asplund om...

...Att byta kanal: "Det kommer jag aldrig att göra, det är tillräckligt med P4"

...Radions utbud: "Det har blivit bättre för varje dag, allting har blivit bättre"

...Bästa radiorösten: "Förr var det Hyland, nuförtiden vet jag inte riktigt"

...Favoritprogram: "Det är mycket sport, men jag tycker att allt är bra"

...Att vara allmänbildad: "Nej, jag vet inte om jag är det. Det är mer en vana, att man är van att höra allt vad som händer här uppifrån"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om