Vill se fler skolbarn i rörelse

Nu ska samtliga elever upp till klass sex i Kalix inspireras till att börja röra på sig. I ett treårigt projekt på Näsbyskolan håller förberedelserna på som bäst.  - Syfte är att få igång så många barn som möjligt i någon aktivitet, säger projektledaren, Anders Johansson.

AKTIVA. Målgruppen i Näsbyskolans projekt är främst inaktiva barn som tenderar att bli allt fler, enligt Ulrika Johansson och Anders Johansson.

AKTIVA. Målgruppen i Näsbyskolans projekt är främst inaktiva barn som tenderar att bli allt fler, enligt Ulrika Johansson och Anders Johansson.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2007-10-24 01:45
Projektet, Barn rör sig i Kalix handlar inte om att placera barn i någon organiserad idrottsutövning - det handlar om att få inaktiva barn att röra på sig i större utsträckning än vad som sker idag. Ett viktigt mål, anser läraren Anders Johansson som tillsammans med kollegan, Kjell Wikström fick en förfrågan från Norrbottens idrottsförbund om att starta projektet. Bägge två har varit engagerade inom idrotten sedan barnsben och har dessutom arbetat med Kalix skol IF som framförallt arrangerar tävlingar inom skolidrotten. Att få fler barn att röra på sig ligger dem varmt om hjärtat därför tvekade de aldrig när de fick frågan. För att nå ut till eleverna planerar de att arbeta med olika aktiviteter en dag i veckan såväl utom och inom skolan, på fritids och i samarbete med olika idrottsföreningar i kommunen. Tanken är att eleverna också ska få testa idrotter som inte tillhör de vanligaste. Samarbete
En samarbetspartner kan bli handikapporganisationerna som har lämnat många tips till Anders Johansson. Hästsport, skytte, simning, bowling är andra aktiviteter som finns med i planerna - och utöver det också de mer traditionella idrotterna som bland annat ishockey, friidrott och fotboll. - Just nu är vi inne i planeringsstadiet och idéerna är många. Tanken är att vi ska bygga upp en bas av material här på skolan som vi sedan tar med oss ut till de andra skolorna, säger Anders Johansson. I projektet medverkar även lärarna Anders Karlsson och Ulrika Johansson som fått 25 procent vardera till förfogande för projektet av Kalix kommun. Innan jul ska aktiviteterna påbörjas till sin hjälp kommer man också att ha gymnasielever från barn- och fritidsprogrammet som behöver praktik i sin undervisning. - Det här är en bra grej för alla, konstaterar Anders Johansson.I maj ska projektet redovisas - visar sig resultatet vara bra kan det komma att förlängas i ytterligare två år. Finansieringen från Norrbottens idrottsförbund är 190.000 kronor - utöver det har Kalix kommun bidragit med 50 procents tjänst fördelat på Anders Karlsson och Ulrika Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om