"Vi hittade en riktig skatt"

Under senare delen av 1800-talet verkade gälbgjutaren Johan Jacob Gahm i Kamlunge. I dag utgör över 500 föremål från verksamheten en unik samling i länet.

MÅNGA STEG. Först en ritning, sedan en mall och därefter en färdig produkt - gelbgjutarens arbete innefattade många moment. Här handlar det om antingen ett beslag till en rissla eller en del till en ljuskrona.

MÅNGA STEG. Först en ritning, sedan en mall och därefter en färdig produkt - gelbgjutarens arbete innefattade många moment. Här handlar det om antingen ett beslag till en rissla eller en del till en ljuskrona.

Foto: Eija Dunder

Kalix2012-04-05 06:00

Föremålen ligger nedpackade i källaren på Kalix Folkets hus - från knappar till beslag och små pinglor men även ritningar, mallar och beskrivningar. Där förvaras även blåsbälgen och verktyg från släkten Gahms smedja i Kamlunge.

Bostadshuset och smedjan står i dag intill Englundsgården. Samlingen är unik i länet, enligt Åsa Morin, kultursamordnare vid Kalix kommun.

-  I Norrbotten finns ingen motsvarighet med bevarade verktygs- och formuppsättningar, därför är samlingen så värdefull, säger hon.

Gälbgjutarna var en form av smeder utan formell utbildning som verkade på landsbygden. Soldat- och gjutarsläkten Gahm tros ha funnits i Kalix sedan 1700-talet men detaljhistorien kring Kamlunge gälbgjuteri är ännu outforskad.

Lärde sig gjuta
Johan Jacob Gahm däremot föddes år 1827 i Lilla Lappträsk där han troligen lärde sig gjutandets konst av sin far och sina farbröder. År 1872 flyttade han till Kamlunge och startade sin smedja.

Under sin levnadstid var Johan Jacob Gahm en ofta anlitad gjutare, hans stämpel består av bokstäverna, JJG. Till honom lämnade folk beställningar på allehanda bruksföremål. Materialet var mässing och de göts i formar av sand. Johan Jacob Gahm dog 1890.

En skatt
I mitten av 1960-talet när den nya vägen till Morjärv skulle byggas måste smedjan som inte längre användes, flyttas. Tack vare ingenjören Bror Gulding som tog sig an byggnaden och dess innehåll finns i dag den väl dokumenterade samlingen i Kalix kommuns ägo. 1968 ställdes den ut för allmänheten, därefter har föremålen legat nedpackade. Vid en inventering upptäcktes den på nytt av Åsa Morin och hennes kollega Lena Bäckström.

-  Vi hittade en riktig skatt. Det här är en stor samling ur Norrbottniskt perspektiv, säger hon.

Motiven på vissa föremål har härstamning från såväl Tyskland som Ryssland och även från antiken.

-  Kanske har mönstren vandrat länge i andras ägor innan de nådde till Kamlunge, säger Åsa Morin.

I jakten på historiken kommer hon att kontakta släktingar till familjen Gahm.

Därefter är tanken att samlingen åter ska lyftas fram till allmänhetens beskådan.

-  I dag är det minst två generationer av Kalixbor som inte känner till något om det här. Därför måste historien berättas, att känna till sin lokalhistoria är viktigt, säger Åsa Morin.

Gälbgjutare är en hantverkare som gjuter föremål i mässing eller annan gul metall.

Benämningen infördes under 1700-talet och härstammar från tyskans Gelbgiesser som betyder gjutare av gul metall

Innan dess kallades gälbgjutarna för bältare eller gördelmakare

Gälbgjuterikonsten har gamla anor - i Sverige startades produktion av mässing på 1500-talet

Under 1700-talet blev gälbgjutare vanliga i Sverige.

De gjorde större föremål som bland annat ljusstakar, ljuskronor, strykjärn och mortlar.

Ljuskronor och ljusstakar göts först för kyrkor och "herremans" hem

Från 1700-talet började även allmogen använda mässing i sina hem

Ett av de äldsta gälbgjuterierna i drift ligger på Öland och startades 1875 i Kalmar av gelbgjutaren Frans Elof Lindstedt

Källa: Nationalencyklopedin samt wikipedia.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om