Sangisborna redo ta över - kravet är bergvärme

Om Nederkalix församling betalar för konvertering till bergvärme är Sangisborna redo att ta över byns kyrka.

STÄLLER KRAV. Kravet är att kyrkorådet går in och betalar för installation av bergvärme annars är inte byborna redo att ta över kyrkan, enligt Sigvard Blomqvist.

STÄLLER KRAV. Kravet är att kyrkorådet går in och betalar för installation av bergvärme annars är inte byborna redo att ta över kyrkan, enligt Sigvard Blomqvist.

Foto: Linda Wikström

Kalix2010-12-29 06:00

Kuriren har tidigare berättat om kyrkofullmäktiges beslut förra året att avveckla Sangis kyrka. Senast den 30 april 2011 ska kyrkan vara avyttrad om inte Sangisborna tar över driften. Intresset för detta har varit ljumt, enligt bybon Sigvard Blomqvist som engagerat sig i frågan. Nu verkar det ha vänt.

Bergvärme
Vid ett möte på måndagskvällen bildades en interimsstyrelse som kommer att sköta förhandlingarna med Nederkalix församling om villkoren för övertagande. Ordförande är Sigvard Blomqvist.

-  Vårt krav är att Nederkalix församling står för installation av bergvärme. I dag har vi direktverkande el vilket slutade på 70.000 kronor i uppvärmningskostnader förra året.

På begäran av kyrkorådet har ett kostnadsförslag på konverteringen tagits fram. Totalt handlar det om cirka 500.000 kronor, enligt Sigvard Blomqvist.

Efter nyår kommer han att diskutera frågan med kyrkoherde Anders Gustavsson samt representanter från kyrkofullmäktige.

-  Säger de nej upplöser vi styrelsen. Vi tar inte emot kyrkan under några andra förutsättningar, säger Sigvard Blomqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om