"Personalen har gjort ett jättejobb"

Kommunen lade ner tre byskolor och eleverna flyttades till centralorten. Nu är första utvärderingen genomförd.

VÄXER. Klasserna på centrumskolan kommer att växa, berättade Monica Wallgren, rektor på Centrumskolan och utbildningschef Charlotte Sundqvist för föräldrarna Josefin Andersson och Helena Andersson vars söner fick flytta från Gammelgården till Centrumskolan.

VÄXER. Klasserna på centrumskolan kommer att växa, berättade Monica Wallgren, rektor på Centrumskolan och utbildningschef Charlotte Sundqvist för föräldrarna Josefin Andersson och Helena Andersson vars söner fick flytta från Gammelgården till Centrumskolan.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2012-02-29 06:00

I juni 2011 beslutades att Pålänge, Risön och Gammelgårdens skolor skulle läggas ned. Pålänges elever skulle flyttas till Ytterbyn, Risöns till Näsbyskolan och i Gammelgården fick man förebreda sig på att åka till Centrumskolan.

På de mottagande skolorna fick eleverna förbereda sig för att ta emot sina nya klasskamrater.

I Pålänge flyttades verksamheten inför höstterminen 2011, de övriga väntade till januari 2012.

Lång resväg
Kjell Wikström är rektor på Näsbyskolan.

-  Vi beslutade oss tidigt för en överskolning under hösten för att ge eleverna en trygg flytt. Vi hade många aktiva träffar med föräldrar och barn, säger han.

På samma sätt har man jobbat på Centrumskolan och förberedelserna visade sig vara lyckosamma. Sedan portarna öppnades i januari för de nya barnen har processen gått stadigt framåt.

Positiv
Föräldern Josefin Andersson från Korpikå har upplevt skolnedläggningen av Vitvattnets skola då hennes äldre barn flyttades till Gammelgården. Nu har sonen Gustav Andersson börjat första klass i Centrumskolan.

-  Utöver att resvägen är lång så är jag positiv. Det känns att personalen har jobbat hårt för att det här ska fungera, säger hon.

Monica Wallgren är rektor på Centrumskolan som nu har 191 elever. Klasserna från Gammelgården har fått förbli intakta men elevantalet växer och framöver kommer skolan att få två parallellklasser i vissa årskurser.

-  Då får vi se hur vi delar in grupperna, säger hon.

Vissa klasser kan komma att bestå av 25 elever.

-  Det är inget problem, med en större grupp får man tillgång till två lärarresurser, det gäller bara att se över hur man fördelar dem, säger Monica Wallgren.

Ellen Johansson från Risön trivs bra på Näsbyskolan.

-  Det var tråkigt att flytta men man vänjer sig. Ibland saknar jag Risöns skola, säger hon.

Utbildningschef Charlotte Sundqvist ger en stor eloge till all personal och till föräldrarna.

-  Personalen har gjort ett jättejobb. Utan deras positiva inställning hade det inte gått så här bra. Men även föräldrarna har varit positiva vilket är jätteviktigt för då blir även barnen positiva, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om