Närkontakt med Annnica Bresky

... som tillträder posten som vd för Billerud Karlsborg den 10 januari efter Stina Blombäck.

BRUKSCHEF. Att lyfta medarbetare är min styrka, säger Annica Bresky, ny vd för Billerud Karlsborg.   Foto: Britt-Louise Spets

BRUKSCHEF. Att lyfta medarbetare är min styrka, säger Annica Bresky, ny vd för Billerud Karlsborg. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2011-01-07 06:00

Vem är Annica Bresky?

-  Jag är hälften smålänning och hälften grek. Uppvuxen i Grekland och har bott i Falun de senaste tio åren där jag jobbat för Stora Enso vid Kvarnsvedens bruk i Borlänge. Är gift med Jan och har en femårig son, Simon.

Hur hamnade du i pappersbranschen?

- Jag har inte studerat pappersteknik men på en arbetsmarknadsdag under min utbildning träffade jag en eldsjäl inom Stora Enso som gjorde mig intresserad av produkter inom pappersindustrin. Jag gjorde mitt examensarbete på Stora Enso och fick jobb där efteråt och där blev jag kvar tills nu.

Du efterträder Stina Blombäck som vd för Billerud. Vilka egenskaper kännetecknar en kvinnlig ledare?

-  Ledarskap handlar inte om kön. En bra ledare oavsett kön ska ha förmågan att entusiasmera människor, bygga team och vara drivande för att utveckla en verksamhet framåt.

Vilket intryck har du av Billerud Karlsborg?

-  Personalen på bruket har stor kompetens och vi har ett gott renommé hos kunderna. Verksamheten är stabilt förankrad i bygden och det ska vi fortsätta att jobba med. Som koncern är Billerud spännande på grund av att de sysslar med pappersförpackningar, produkter som har framtiden för sig.

Du kommer att basa över drygt 400 anställda. Hur ser du på den uppgiften?

- Det blir spännande men det är ett stort ansvar. Man måste vara ödmjuk inför uppgiften och det gäller för mig att se den kunskap som finns och använda den för att driva bruket framåt. Som ny måste man lita på de inneboende krafterna. Vid Stora Enso ansvarade jag för uppstarten av pappersmaskin 12, PM 12. Det handlade inte om 400 anställda men det var ett stort projekt med en investering på 4,5 miljarder och 150 personer inblandade.

Vilken är din styrka som ledare?

-  Att lyfta medarbetarna och stimulera framåtandan. Erfarenheten från PM 12 fick mig att inse att inget är omöjligt, saker är bara olika svåra.

Vad tar du med dig från jobbet som sektionschef vid Stora Ensos anläggning Kvarnsveden?

-  Att värdera skillnader i kompetenser och att alla erfarenheter är värdefulla. Man kan inte ha prestige utan måste våga omvärdera beslut allt eftersom man vinner ny kunskap.

Har du några planer för Billerud?

-  Vi måste fortsätta att stärka vår konkurrenskraft, det här bruket ska finnas kvar för en lång framtid. Mitt uppdrag är att tillsammans med vårt team fundera över hur vi kan utveckla framtidens produkter.

Hur ser du på pappersbrukens framtid?

-  Branschen står inför stora utmaningar. Våra konkurrenter är inte bara pappersbruk utan andra material som till exempel plast. Det gäller att visa på fördelarna med pappersförpackningar och försöka ta andelar från industrier med oljebaserade produkter.

Vad vet du om Kalix och om Norrbotten?

- Bandy fick jag höra talas om ganska snabbt och Kalix löjrom kände jag till sedan tidigare men jag har också fått vetskap om att Kalix har ett starkt föreningsliv.
Eftersom jag är uppvuxen i hamnstaden Thessaloniki har jag alltid längtat till vattnet och de öppna vyerna. Nu ser jag fram emot att upptäcka skärgården. Norrbotten är ett spännande län med en otrolig utveckling speciellt inom gruvindustrin. Här finns också bra möjligheter till utveckling på grund av närheten till Barentsområdet.

Är du sportintresserad?

-  Jag gillar lagsporter och har spelat volleyboll. Vid min avtackning på Stora Enso fick jag biljetter till säsongens bandymatcher, så jag kanske blir bandyintresserad.

Efternamnet Bresky för tankarna till journalisten Tomas Bresky i Luleå - finns det något släktskap?

- Ja, han är släkt med min man.

Namn: Annica Bresky.
Född: 1975.
Yrke: Civilingenjör i botten, tillträdande brukschef på Billerud Karlsborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om