Kritiken mot S-beslut växer

Kritiken växer mot beslutet att lägga vård- och omsorgsprogrammet i Kalix vilande. -  Vi vill behålla ungdomarna och jobben finns inom vården, men man stänger möjligheterna för utbildning, säger blivande vårdläraren, Anna Morin.

ORO. Enligt Folke Bohman och Anna Morin finns det risk att samarbetet mellan Eurrac och omvårdnadsprogrammet äventyras på grund av gymnasienämndens beslut.

ORO. Enligt Folke Bohman och Anna Morin finns det risk att samarbetet mellan Eurrac och omvårdnadsprogrammet äventyras på grund av gymnasienämndens beslut.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2011-04-05 06:00

Att lägga vård -och omsorgsprogrammet vilande ger många negativa konsekvenser, enligt Anna Morin som blir färdig vårdlärare till sommaren. Främst är hon kritisk till hur programmet har marknadsförts.

-  Det har marknadsförts som att det inte ger högskolebehörighet vilket är fel. Eleverna kan läsa de kurser som krävs för behörighet via sitt individuella val, med fel budskap låter många bli att söka, säger hon.

"Fel tänk"
I år sökte totalt sex elever till programmet - tre av dem hade behörighet. Det låga antalet var orsaken till att beslutet togs, uppgav gymnasienämndens ordförande Maud Lundbäck (S) till Kuriren förra veckan. Fel tänkt, anser Anna Morin.

-  Av erfarenhet vet vi att klasserna fylls. Många läser upp betygen under vårterminen och under sommarskolan. Förra året var åtta av 14 sökande behöriga men det blev en full klass med 20 elever, säger hon.

Vågar inte satsa
Politikerna som fattade beslutet ser inte konsekvenserna av sitt handlande, anser Anna Morin. Bland annat kan det innebära slutet för ett unikt koncept mellan utbildningen och projektet Eurrac, The European Rehab Racing Center där eleverna får träna sig att arbeta praktiskt med fysiskt handikappade.

-  Vi är först i Sverige med det här och har planer på att utveckla det vidare. Läggs programmet vilande måste vi börja se oss om efter andra orter där vi kan göra det, säger projektledaren, Folke Bohman.

Till Kuriren uttryckte C-politikern Reinhold Fredrixon förra veckan skarp kritik mot beslutet. Nu kräver han att det rivs upp. Anna Morin håller med.

-  Det är min förhoppning. Annars finns det risk att lärarkompetensen urholkas. Ser jag till mig själv så känns det som att jag inte vågar satsa på Kalix om det genomförs, säger hon.

Den 29 mars beslutade gymnasienämnden i Kalix att lägga årskurs ett av vård- och omsorgsprogrammet vilande.

Orsaken var för få sökande, av totalt sex förstahandsval hade endast tre behörighet. Beslutet togs efter ajournering. Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig mot beslutet. Vid sammanträdet beslutade gymnasienämnden att utöka antalet lärlingsplatser inom vård- och omsorg från en till tre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om