Hunden bet dem i ansikte och händer

En kvinna fick sys i ansiktet efter att ha attackerats av en lös hund. Hennes svärmor fick ett bett i handen. Händelsen inträffade i Näsbyn på tisdagen.

CHOCKADE. "Det är tur att hunden inte kom åt vår nyfödda dotter Saga", säger Robert Burman. Mamma Sandra Eriksson och farmor Gunilla Burman samt gråhunden Ziva fick däremot ta emot bett från den okända hunden.

CHOCKADE. "Det är tur att hunden inte kom åt vår nyfödda dotter Saga", säger Robert Burman. Mamma Sandra Eriksson och farmor Gunilla Burman samt gråhunden Ziva fick däremot ta emot bett från den okända hunden.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2011-10-12 06:00

Klockan var strax före elva på förmiddagen. Gunilla Burman befann sig hemma i familjens villa tillsammans med sin sons sambo, Sandra Eriksson och nyfödda barnbarnet Saga. Ute på gården fanns parets gråhund, Ziva. Plötsligt kom en okänd hund inrusande på tomten och attackerade Ziva. Sandra Eriksson sprang ut för att ta in henne medan Gunilla Burman försökte mota bort den lösa hunden. I stället lyckades den ta sig in i huset. Sandra Eriksson kunde till slut stänga in Ziva i ett angränsande rum. Då sprang den andra hunden ut. Först efteråt upptäckte Sandra att hon blödde från ansiktet.

- Allt gick så fort. Jag märkte inte förrän efteråt att jag hade blivit biten, dels i ansiktet men även på handen. Vi är ännu chockade, säger hon.

Flera bett
Även Gunilla Burman hade bett i handen efter den lösspringande hundens attack. Vid undersökning på Kalix sjukhus visade det sig att Sandra hade bett kring munnen, ett av dem så djupt att det behövde sys. Ena handen hade också ett sår efter hundens attack.

Plastikoperationer
- Det är ännu svårt att bedöma hur stora skadorna är eftersom jag är så svullen. Men det kan bli fråga om plastikoperationer senare beroende på hur ärren ser ut, säger hon.

Hennes svärmor klarade sig med sår på en hand efter hundens attack. I samband med tumultet låg Saga i sin barnvagn inne i huset. Pappa Robert Burman är tacksam över att dottern inte skadades.

- Det hade det kunnat gå riktigt illa. Har man hund måste man ha koll på den, säger han.

Inte omhändertagen
Robert Burman tror att den attackerande hunden var en bullterrier.

Polisen har inlett en utredning och har även identifierat ägaren. På tisdagens eftermiddag var hunden inte omhändertagen.

- Det handlar om hur ägaren resonerar, säger vakthavande befäl, Anders Calderäng vid länskommunikationscentralen i Luleå.

Händelsen lyder under lagen om tillsyn av hundar och katter. I och med de skador som uppstod kan den komma att rubriceras som vållande till kroppsskada, enligt Anders Calderäng.

Allt ansvar ligger på hundägaren, enligt honom.

- Hunden har sprungit vind för våg, det är på ägarens ansvar att se till att det inte är möjligt, säger Anders Calderäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om