"En utopi att landstinget sparar sju miljoner"

Landstingspolitikern Kurt-Åke Andersson (S) förkastar förslaget om nedläggning av operationer i Kalix. Samtidigt efterlyser han ett kraftfullare motstånd från lokalpolitiken.

STANNAR HEMMA. "Jag har rätt att lyfta argumenten men måste naturligtvis följa vår politiska arbetsordning. Har jag inte majoritet när vi ska besluta så stannar jag hemma", säger Kurt-Åke Andersson.

STANNAR HEMMA. "Jag har rätt att lyfta argumenten men måste naturligtvis följa vår politiska arbetsordning. Har jag inte majoritet när vi ska besluta så stannar jag hemma", säger Kurt-Åke Andersson.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2011-11-25 06:00

Loppet är inte kört ännu men argumenten mot en nedläggning av operation måste komma fram ordentligt, anser Kurt-Åke Andersson.

-  Utöver att verksamheten är kostnads- och kvalitetseffektiv samt hyser en bred kompetens skulle en nedläggning innebära en orimlig arbetsbörda för verksamheten i Sunderbyn, säger han.

Bland annat tvingas jourteam redan i dag, enligt Kurt-Åke Andersson, arbeta bort planerade operationer under jourtid för att de inte hinns med dagtid. Patienter skickas hem utan operation på grund av tidsbrist och anestesisjuksköterskor har fått sin arbetstid utökad med en timme. Under lång tid har han fått signaler om den pressade situationen.

-  Arbetsmiljön i Sunderbyn är ohållbar. Det är horribelt att tro att de klarar av att ta emot våra patienter, säger han.

Att landstinget skulle spara sju miljoner kronor på att lägga ned operationsverksamheten sågar han helt.

-  Det är en utopi. Med den kvalitet och kostnadseffektivitet som vi har kan ingen slå oss på fingrarna.

Måste agera
Kurt-Åke Andersson är även kritisk mot lokalpolitikerna i Kalix.

-  De har varit alldeles för lama. Kalixborna ställer upp mangrant, men inte de. Nu måste de agera.

Mest besviken är han på sitt eget parti.

-  Men det är klart att det blir problem när arbetarkommunens ordförande också sitter med i landstingsfullmäktige, säger han.

Han saknar en samlad trupp som kämpar för verksamheten.

-  Vi bildade en aktionsgrupp bestående av ett 30-tal personer men nu är vi betydligt färre. Från oppositionen hoppade man av för att det fanns med för mycket sossar, det är beklagligt.

Har agerat
Erkki Haarala är arbetarkommunens ordförande.

-  Som arbetarkommunens ordförande företräder jag givetvis kommunens åsikter. Och vi har hela tiden varit tydliga med att med att vi vill behålla ett komplett fungerande sjukhus, säger han.

Har ni agerat tillräckligt utåt?

-  Ja. Vi har deltagit i fackeltåg och i aktionsgruppen för Kalix sjukhus. Den har fungerat hela tiden. Men vi arbetar också via våra politiker i landstingsfullmäktige.

På måndag är tanken att frågan ska lyftas i kommunfullmäktige i syfte att få ett gemensamt politiskt uttalande.

-  Det är viktigt att alla partier enas, säger Erkki Haarala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om