Chef lämnar sin tjänst med omedelbar verkan

Den kommunala chef som misstänks ha skickat sex-sms till en psykiskt funktionshindrad kvinna lämnade på tisdagen sin tjänst med omedelbar verkan.

Kalix2012-04-11 06:00

På tisdagens eftermiddag meddelade Kalix kommun att den misstänkte chefen lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Detta efter att den internutredning som tillsattes i början av mars nu har avslutats.

"De uppgifter som framkommit i utredningen visar att personen allvarligt brustit i omdöme, förhandlingar föregicks i samråd med betrott fackförbund och berörd person", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Kvinnans personliga ombud ser beslutet som det enda rimliga.

-  Det är den enda lösningen i det här fallet. Han har tappat all sin trovärdighet som chef, men han ska heder som har tagit sitt ansvar, säger ombudet.

Händelsen uppdagades den 8 mars. Kvinnans personliga ombud fick kännedom om att den misstänkte chefen hade skickat sju sms till kvinnan, några av dem innehöll inviter om sexuellt umgänge. Samma dag får Karin Bergdahl, tillförordnad socialchef se det senaste av de sju meddelandena, enligt det personliga ombudet. Tre veckor senare fanns chefen fortfarande kvar i tjänst och någon polisanmälan hade inte heller upprättats av kommunen, vilket fick det personliga ombudet att reagera.

Erkände
Ombudet anmälde socialförvaltningen till Justitieombudsmannen, JO och polisanmälde även händelsen.

-  Jag har själv läst meddelandena på telefonen och agerar på min klients uppdrag. Genom anmälan vill jag att JO granskar om kommunen agerat rätt eller fel, uttalade ombudet till Kuriren den 4 april.

Utredning
l JO-anmälan uppges att den misstänkta chefen erkänt att han har skickat meddelandena till kvinnans telefon. Socialförvaltningen inledde en utredning och kvinnan lovades att få information fortlöpande avseende denna. Socialchefen fick också se de övriga sms som skickats till kvinnan. Den 30 mars hade socialchefen fortfarande inte hört av sig till kvinnan, enligt JO-anmälan.

På frågan från Kuriren om den misstänkte chefen arbetar kvar valde Karin Bergdahl att avstå från kommentar. Däremot bekräftade hon att flera samtal har förts mellan fackliga företrädare, arbetsgivaren och övriga inblandade. Nu är internutredningen alltså avslutad och den misstänkte chefen lämnar också sin tjänst med omedelbar verkan.

Av hänsyn till alla inblandade avstår Kalix kommun från ytterligare kommentarer.

Fotnot: Förra veckan anmälde socialförvaltningen händelsen enligt Lex sarah till Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om