Besparingsförslag ratas av läkare

Besparingsförslaget på en nedläggning av operationsverksamheten i Kalix bygger på helt orimliga antaganden. Det anser medicinöverläkare Benno Krachler.

Överläkare Benno Krachler, mitten, sågar förslaget om nedläggningen av operationsverksamheten. Han får medhåll av distriktsläkare Ove Bengtsson, till vänster och överläkare Timo Erikoinen, till höger samt övriga i aktionsgruppen för Kalix sjukhus.

Överläkare Benno Krachler, mitten, sågar förslaget om nedläggningen av operationsverksamheten. Han får medhåll av distriktsläkare Ove Bengtsson, till vänster och överläkare Timo Erikoinen, till höger samt övriga i aktionsgruppen för Kalix sjukhus.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2012-01-05 06:00

På uppdrag av aktionsgruppen för Kalix sjukhus har Benno Krachler granskat den utredning som lämnats över till landstingsledningen.

Enligt den skulle landstinget spara sju miljoner kronor genom att lägga ned operationsverksamheten i Kalix som årligen genomför drygt 900 planerade operationer.

Håller inte
De skulle i stället fördelas mellan sjukhusen i Gällivare och Sunderbyn.

14 anställda i Kalix skulle ersättas med två nya tjänster vardera i Gällivare respektive Sunderbyn.

-  Siffrorna håller inte. Utredningen har så många uppenbara fel att det inte kan handla om misstag utan snarare om uppsåt, säger Benno Krachler.

Han är mycket kritisk.

-  Redan i dag är verksamheten i Kalix den mest effektiva. Hur kan man då spara sju miljoner kronor genom att flytta den från en plats där det är billigast till platser där den ska ingå i annan verksamhet? Det är helt orimligt, säger Benno Krachler.

Dyr nota
Efter sin granskning konstaterar Benno Krachler att effektiviteten vid både Sunderbyns och Gällivare sjukhus måste öka med mer än 300 procent om den ekonomiska kalkylen ska hålla.

- Med dagens effektivitetsskillnad där Kalix har en klar fördel skulle bara flytten av de 110 galloperationer som utförs här leda till en kostnadsökning på 1,6 miljoner kronor.

Lägger man dessutom till omstruktureringskostnaderna samt kostnaderna för de övriga 790 operationerna skulle notan överstiga sju miljoner kronor, enligt Benno Krachler.

Timo Erikoinen är överläkare vid medicin rehab i Kalix.

-  Det är helt orimligt att lägga ned en väl fungerande och kostnadseffektiv verksamhet. Det är som testa lyckan hos fru Fortuna, säger han.

Bara början
I förslaget ingår att det ska finnas kvar narkosläkare tillgänglig dygnet runt även om operationsverksamheten försvinner.

-  Landstinget skulle aldrig betala för narkosläkare dygnet runt. Det är som att Coop skulle betala för extra personal på Ica, säger Timo Erikoinen.

En nedläggning av operation är början på en demontering av sjukhuset, befarar han.

-  Då kommer narkosjouren att snabbt plockas bort, därefter är det medicinbakjourens tur och sedan står vi utan akutsjukhus, säger han.

På tisdag nästa vecka hålls ett stormöte i Kalix där experter från vården tar upp konsekvenserna av förslaget.

-  Det här gäller hela sjukhuset. Det är viktigt att allmänheten får saklig information, säger Benno Krachler.

I dag utförs omkring 900 planerade operationer i Kalix.

Det rör sig om ljumskbråck, galla, åderbråck och bröst- och bukförminskning.

Operation av ljumskbråck är tänkt att flyttas till sjukhuset i Gällivare.

Övriga operationer ska fördelas någorlunda lika på de båda sjukhusen.

Förslaget om nedläggning av planerade operationer i Kalix kommer att behandlas den 2 februari 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om