Utredning kring sex-sms fortsätter

- Det här är svårt men vi tror att vi gör rätt.
Det säger tillförordnade socialchefen, Karin Bergdahl med anledning av händelsen där en chef inom socialförvaltningen ska ha skickat sexmeddelanden till en brukare.

Kalix. 2012-04-04 06:00

Flera möten mellan facket och arbetsgivaren samt med den misstänkte chefen och upprättande av en Lex Sarah anmälan, är några av de åtgärder som har vidtagits efter anmälan om de sju sms som ska ha skickats till den funktionshindrade kvinnan. Och arbetet fortsätter, enligt Karin Bergdahl.

Svåra frågor
-  Vi fortsätter våra samtal med alla parter. Men det här är svåra frågor att hantera, säger hon.

Som Kuriren tidigare berättat anmäldes kommunen till Justitieombudsmannen, JO, under förra veckan av kvinnans personliga ombud. Orsaken var att den misstänkte chefen fortfarande jobbade tre veckor efter att händelsen uppdagades och att kommunen inte hade gjort någon polisanmälan. En polisanmälan har också upprättats av ombudet.

-  Jag har själv läst meddelandena på telefonen och agerar på min klients uppdrag. Genom anmälan vill jag att JO granskar om kommunen agerat rätt eller fel, säger han.

Allvarligt
Kommunen har lämnat in en Lex Sarah anmälan till Socialstyrelsen.

-  Alla Lex Sarah anmälningar skickas inte till Socialstyrelsen men vi har gjort bedömningen att det handlar om allvarliga missförhållanden, därför går den dit, säger Karin Bergdahl.

Hon välkomnar en granskning.

-  Vi tror att vi handlar rätt men om JO eller Socialstyrelsen ger oss andra riktlinjer så får vi rätta oss efter det och göra så gott vi kan i efterhand. Därför är det bra med tillsynsmyndigheter, säger hon.

Huruvida den misstänkta chefen arbetar eller ej vill hon inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om